Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Nowa edycja Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2011”

    Tagi: wydarzenia

    Ukazała się kolejna, trzydziesta już edycja Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”, opisującego najlepsze hotele i restauracje w Europie. Zestawienie obejmuje także dwa Polskie miasta – Warszawę i Kraków.

    Polskie miasta w Przewodniku

    W 30. edycji Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2011” znalazło się 36 restauracji z Warszawy i Krakowa. W tym roku przewodnik omawia 19 restauracji ze stolicy i 17 lokali krakowskich. W porównaniu z ubiegłym rokiem liczba polskich lokali wyróżnionych w przewodniku MICHELIN wzrosła. W ubiegłorocznym wydaniu przewodnika przewagę miał Kraków z 17 restauracjami, natomiast Warszawa miała ich 15. W tym roku to stolica przejęła gastronomiczną palmę pierwszeństwa. Jeśli chodzi o liczbę warszawskich lokali to powiększyła się, natomiast liczba krakowskich restauracji pozostała bez zmian. Inspektorzy Michelina wyróżnili 6 nowych restauracji w Warszawie. Z przewodnika zniknęły 2 restauracje, a jedna straciła symbol Bib Gourmand W tegorocznej edycji żadna polska restauracja nie ma tego znaku Już sama obecność w przewodniku jest dla restauratorów wielkim wyróżnieniem, dlatego nawet pomimo tego, iż żadna z polskich restauracji nie została uhonorowana jeszcze prestiżowymi gwiazdkami Michelina, polska gastronomia może być z siebie dumna – mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelina Polska.

    Europejskie miasta w Przewodniku

    Przewodnik MICHELIN Main Cities of Europe 2011 trafi do sprzedaży 4 kwietnia 2011 roku. Trzydziesta edycja przewodnika, który po raz pierwszy został opublikowany w 1982 roku, prezentuje wybór hoteli i restauracji, we wszystkich kategoriach w 44 miastach w 20 europejskich krajach (pełna lista poniżej).

    Przewodnik MICHELIN Main Cities of Europe 2011 przedstawia łącznie 1557 hoteli (z których 110 pojawi sie w przewodniku po raz pierwszy) oraz 1771 restauracji (wśród nich aż 199 debiutuje w przewodniku). W skład omówionych lokali wchodzi 239 wyróżnionych symbolem Bib Gourmand, który symbolizuje miejsce, w którym można zjeść dobre jedzenie w rozsądnej cenie (46 nowych restauracji). Poza tym zaprezentowane są 15 trzygwiazdkowe restauracje, 58 dwugwiazdkowe (6 nowych) oraz 284 wyróżnionych jedną gwiazdką (spośród nich 39 debiutuje w zestawieniu), a także 23 puby z dobrym jedzeniem i 34 tapas barów.

    W ostatnich latach można zauważyć szybki wzrost liczby restauracji oferujących doskonałą kuchnię w Budapeszcie. W tym roku stolica Węgier uzyskała drugą jednogwiazdkową restaurację – Onyx – a także cztery lokale uhonorowane symbolem Bib Gourmand. Potwierdza to fakt, iż coraz więcej krajów wyznaje zasadę, iż jedzenie powinno być warte swojej ceny. Tą tendencję da się także zauważyć w Kopenhadze gdzie aż 6 nowych restauracji zostało wyróżnionych symbolem Bib Gourmand (ze wszystkich 12 restauracji Bib Gourmand w stolicy Danii), oraz w Helsinkach – 2 nowe restauracje bib Gourmand (w sumie symbolem Bib Gourmand legitymują się tam 4 lokale).

    Napisany po angielsku przewodnik MICHELIN Main Cities of Europe 2011 przeznaczony jest dla podróżujących w interesach oraz dla turystów odwiedzających najważniejsze europejskie miasta, którzy chcą w łatwy i wygodny sposób znaleźć restaurację lub hotel odpowiadający ich wymaganiom.

    W celu dostosowania się do zmieniających się potrzeb czytelników, wybór miejsc przedstawionych w przewodniku MICHELIN jest dostępny szerzej niż kiedykolwiek: przez portal Viamichelin.com (ponad 400 milionów odwiedzających rocznie) za pomocą przewodników w formie książkowej, które zostały opublikowane w milionach egzemplarzy, a także poprzez aplikację na iPhone, która pozwala znaleźć odpowiednią restaurację niedaleko od miejsca, w którym użytkownik aplikacji się znajduje. Aplikacja Europe iPhone obejmuje restauracje opisane przez wszystkie przewodniki MICHELIN po krajach europejskich, w tym te, które zawiera przewodnik Main Cities of Europe. Aplikacje dostępne są także we Francji, Włoszech, Niemczech, Hiszpanii i Portugalii oraz w Wielkiej Brytanii (każda w cenie €7.99).

    Od ponad wieku kolekcja przewodników Michelin ułatwia podróżowanie poprzez prezentowanie wyboru najlepszych restauracji, hoteli i pensjonatów na całym świecie. Dzisiaj 26 przewodników w kolekcji opowiada o 23 krajach na trzech kontynentach i omawia ponad 45 000 adresów na całym świecie.

    Przewodnik MICHELIN Main Cities of Europe obejmuje następujące miasta: Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart) – Austria (Wiedeń, Salzburg) – Belgia (Bruksela, Antwerpia) – Dania (Kopenhaga) - Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja) – Holandia ((Amsterdam, Rotterdam, Haga) – Finlandia (Helsinki) – Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza) – Grecja (Ateny) – Irlandia (Dublin) – Lukseburg (Luxembourg) – Norwegia (Oslo) – Polska (Warszawa, Kraków) – Portugalia (Lizbona) – Szwecja (Sztokholm, Goteborg) – Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych) – Węgry (Budapeszt) – Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow) – Włochy(Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).

    Czerwony Przewodnik Michelin jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie – numerem jeden zarówno pod względem ilości sprzedaży, jak też historii i reputacji. W zeszłorocznej edycji Przewodnika po miastach europejskich „Main Cities of Europe” znalazło się 32 polskie restauracje, w tym 17 z Krakowa i 15 z Warszawy. Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów w sposób oryginalny i twórczy. Występuje on w 9 wersjach językowych. W polskiej wersji Zielony Przewodnik Michelin doczekał się 18 pozycji wydanych przez Wydawnictwo Bezdroża.

    Warszawa, 24.03.2011