Konkurs Twoja Zielona Rewolucja

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Najsłynniejsze przepisy



    Niektóre potrawy, które obecnie uznawane są za ikony smaku, wcale nie wyszły spod ręki najwybitniejszych kucharzy, choć większość z pewnością tak. Czasami jednak ich popularność zależała od okoliczności, w jakich powstały, albo od nazwiska osoby, która danie wymyśliła. Z pewnością jednak trafny dobór składników i przystępność receptury zadecydowała o ich popularności. O tych słynnych, klasycznych daniach z ciekawą historią w tle opowiada nowy program „Kuroniowie rozgryzają”, emitowany na antenie Kuchni.tv.

    Przepisów kulinarnych na rozmaite dania jest mnóstwo. Wśród nich znajdziemy przepisy na potrawy regionalne charakterystyczne dla danego kraju, potrawy narodowe lub mieszanki wpływów różnych kultur i smaków. Jednak na tle wszystkich mniej lub bardziej znanych potraw wyróżniają się te rozpoznawalne na całym świecie i stanowiące niejednokrotnie wzór potrawy idealnej. Obecnie każdy adept szkoły kulinarnej musi znać przepis na ich przygotowanie, a i przeciętny zjadacz chleba raczej bez problemu określi co to jest np. Boeuf Stroganow. Dania te na stałe weszły do kulinarnego kanonu. Kryją w sobie ciekawe historie związane ze swoimi twórcami albo z postacią historyczną, na której cześć powstały lub okolicznościami, w których je stworzono. Skład tych najsłynniejszych potraw i ich przygotowanie są proste, co dodatkowo zadecydowało o ich popularności. Z łatwością mogą być przyrządzane również w domowych warunkach.

    Oto kilka z najsłynniejszych dań:

    Beza Pawłowej
    Anna Pawłowa była tancerką baletową o międzynarodowej sławie, żyjącą na początku XX wieku. Odbywała liczne tournee po całym świecie, a wielbicieli jej talentu było wielu. Jedna z historii mówiąca o powstaniu deseru noszącego jej nazwisko mówi, że został on przygotowany na jej cześć podczas jednej z wizyt w Australii. W jego skład wchodziła baza z ciasta bezowego, bita śmietana oraz owoce: truskawki, brzoskwinie, kiwi. Torcik został nazwany na cześć primabaleriny. Obecnie jest to jeden z czołowych deserów kuchnia australijskiej.


    Sandwicz
    Sandwicz, jak ogólnie wiadomo, to po prostu kanapka - szybka przekąska, która jest niezastąpiona w chwilach dopadającego nas głodu. Mimo tego, że wydaje się być daniem, które istniało od zawsze, wymyślona została dopiero w wieku XVIII. Jej twórcą był angielski hrabia John Montagu of Sandwich. Jedna z historii o powstaniu kanapki mówi, że hrabia – zagorzały hazardzista - grając pewnego wieczoru w karty bardzo zgłodniał. Nie chciał jednak opuścić karcianego stolika i poprosił swojego służącego o szybką przekąskę: dwie kromki chleba, a miedzy nimi włożony kawałek mięsa. Przekąska okazała się bardzo praktyczna, nie brudziła rąk i nie trzeba było używać do niej sztućców. Od tamtej pory klasyczny sandwich w rozmaitych odsłonach podbił świat.


    Tort Sachera
    Deser ten to jeden z symboli Wiednia, okrzyknięty „królem deserów” i kwintesencją doskonałości. Został wymyślony przez kucharza Franza Sachera w 1832 roku. Młody Franz pracował w kuchni księcia i polityka Klemensa Venzel von Metternicha i tam też, jeszcze jako pomocnik głównego kucharza, otrzymał zadanie stworzenia doskonałego deseru, który zachwyci gości księcia. Franz działał w pośpiechu, ale skrzętnie notował proporcje swoje nowego dzieła. Tak też powstał słynny tort, który bardzo szybko podbił serca smakoszy. Obecnie oryginalne torty Sachera, w których skład wchodzi ciasto czekoladowe przekładane konfiturą morelową i polane czekoladę, można zjeść w Wiedniu i Salzburgu w hotelach sieci Sacher, a także w wiedeńskich kawiarniach.


    Boeuf Stroganow
    Jedna z teorii o pochodzeniu tego pysznego dania mówi, że powstało ono na dworze cara Rosji Aleksandra I i przygotowane zostało na cześć niezwykle cenionej przez władcę rodziny Stroganowów. Prawie wszystkie źródła zgadzają się co do autora tej potrawy, a mianowicie mistrza kuchni francuskiej Antoina Carema, który od 1815 roku pracował na dworze cara Aleksandara I. Od tamtej pory powstało kilka wersji potrawy, ale zawsze jej bazą są podsmażone paski wołowiny, duszone następnie z cebulą, przecierem pomidorowym lub odrobiną musztardy z dodatkiem śmietany. Dzisiaj danie to serwuje się absolutnie wszędzie i nadal pozostaje ono chlubą kuchni rosyjskiej.


    Lody Melba
    Deser ten, który serwowany jest obecnie niemal w każdej kawiarni, został przygotowany na cześć słynnej australijskiej śpiewaczki Natalie Melby. Pyszną lodową kompozycję stworzył słynny paryski mistrz kuchni August Escoffier. Podczas obiadu wydanego specjalnie dla Natalie Melby w hotelu Savoy w Londynie zostały podane lody śmietankowe z kawałkami brzoskwiń i syropem malinowym, z czasem do deseru dodana została bita śmietana i biszkopty. Dobór składników w tym deserze, a zarazem ich prostota, do tej pory uznawane są za kwintesencję dobrego smaku.


    Tournedos a la Rossini
    Słynny kompozytor i wytrawny smakosz, Gioacchino Rossini, pewnego razu udał się do swojej ulubionej restauracji, w której gotował wielce szanowany przez niego szef kuchni Antoine Careme. Rossini uwielbiał kuchnię Carema, a także dania z polędwicy, którą zamówił. Chciał, aby kucharz przyrządził danie przy nim, zgłaszał swoje uwagi, a w rezultacie kazał obrócić (po francusku: tourner) porcję przygotowanego z dodatkami mięsa, przez co składniki dania pojawiły się na talerzu w innej kolejności. Tournedos to stek z polędwicy wołowej podsmażanej na maśle, podanej na grzance. Porcja mięsa skropiona jest Maderą i udekorowana jakże lubianymi przez Rossiniego truflami. Jest to danie wyborne, godne najlepszych restauracji.


    Kuroniówka
    W Polsce również mamy swoje potrawy - ikony, które na stałe wpisały się w nasz krajobraz kulinarny. Niektóre mają wydźwięk polityczny, przykładem jest słynna zupa kuroniówka, której autorem był polityk i Minister Pracy i Polityki Społecznej - Jacek Kuroń. Ta pożywna zupa podobna w składzie do grochówki wydawana była osobiście przez Jacka Kuronia ubogim warszawiakom. Mianem kuroniówki potocznie określa się też zasiłek, przyznawany osobom bezrobotnym.


    Nowy program „Kuroniowie rozgryzają” prowadzony przez Jana i Jakuba Kuroniów - synów Macieja Kuronia – przedstawia kuchnię europejską poprzez ulubione dania znanych Europejczyków, najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze. W programie poznamy przepisy na ulubione potrawy sławnych artystów i wodzów, oraz postaci naszego życia politycznego. Dowiemy się też, co kryje się za nazwami najsłynniejszych potraw świata: wołowina Esterhazy, kotlety Pożarskiego, gruszki Piękna Helena czy carpaccio.