Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Najlepsza gęsina na św. Marcina

    Tagi: wydarzenia



    Akcja „Najlepsza gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego i trwa od 26 października do 15 grudnia 2011 roku. Jest kontynuacją podobnej promocji organizowanej w latach ubiegłych, która spotkała się z nadspodziewanie wysokim zainteresowaniem mediów, restauratorów, hodowców gęsi oraz zwyczajnych Polaków.

    Województwo kujawsko-pomorskie nieprzypadkowo promuje się akcją „Najlepsza gęsina na św. Marcina”. To właśnie tutaj, w Kołudzie Wielkiej, znajduje się czołowa polska placówka badawczo-hodowlana, która w wyniku 45 lat pracy osiągnęła wzorcowy genotyp Gęsi Białej Kołudzkiej®, stając się jedyną taką fermą na świecie.

    Akcja po raz kolejny spotyka się z życzliwym wsparciem władz samorządowych województwa kujawsko-pomorskiego, ale właściwy jej ton nadaje marszałek województwa Pan Piotr Całbecki. „Na terenie województwa w znaczący sposób powracamy do chowu przyzagrodowego gęsi – na przykład wydajemy podręczniki w wersji elektronicznej, które zwykłym rolnikom mają pomóc w hodowli gęsi. Pomoce te opracowane są na bazie materiałów Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie i dzięki osobistemu wsparciu Pani dr Haliny Bielińskiej, a jak by nie było, Kołuda Wielka i gęsi kołudzkie, to przecież Kujawy – gęsia stolica Polski, bowiem z niej pochodzi ponad 95% hodowanych w Polsce gęsi. Poza tym na terenie województwa hoduje się wciąż gęś rypińską” – mówi marszałek Całbecki.

    Jej „siostrą” z tego samego regionu jest gęś rypińska, która w prostej linii pochodzi od gęsi pomorskiej, a ta z kolei – od gęsi gęgawy. Jednym z najbardziej cenionych produktów regionalnych w Polsce jest półgęsek z województwa kujawsko-pomorskiego, który przyrządza się z oczyszczonych z kości piersi gęsich. Te pekluje się, potem roluje, starannie zszywa, aby utworzyło się piękne wrzeciono, obciągnięte gęsią skórą. Tak przygotowany półgęsek wędzi się długo w zimnym dymie z drewna liściastego, najczęściej olchy, i drewna owocowego – tu z kolei najpopularniejsza jest czereśnia. Gotowy półgęsek, pokrojony w plastry, jest wspaniałą bazą do przygotowania wyśmienitego carpaccio albo sałatek.

    W ten oto sposób gęś na niespotykaną dotąd skalę, jako produkt lokalny, stała się „koniem pociągowym” marketingu terytorialnego województwa kujawsko-pomorskiego. Jak do tej pory żaden region w Polsce nie miał tak przemyślanej strategii promocji w odniesieniu do swojego produktu. Właśnie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, akcja „Najlepsza gęsina na św. Marcina” osiągnie swoje apogeum: centralnym punktem akcji będzie Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, który odbędzie się w dniach 11-13 listopada w Przysieku pod Toruniem. Od 11 listopada potrawy z gęsi znajdą się w menu wielu polskich restauracji.

    Akcja w poprzednich latach kończyła się sukcesem. Na festynach w Toruniu, Bydgoszczy i Włocławku pojawiły się tysiące ludzi. Wszystkie wytypowane restauracje były wręcz oblegane, obsługujący serwis internetowy serwer codziennie podrzucał setki e-maili z zapytaniami, gdzie można kupić gęsinę; wszystkie stacje telewizyjne, portale internetowe, rozgłośnie radiowe i prasa zaangażowały się w przekonywanie Polaków, że warto urozmaicić swoją dietę o pyszną i zdrową gęsinę, którą możemy się szczycić na cały świat. Są to dowody na to, że w dzisiejszym, opanowanym przez globalną ekonomię świecie jest miejsce na cenną inicjatywę, która niekoniecznie pozostanie sztuką dla sztuki, lecz będzie się mogła poszczycić wymiernymi efektami. Dzisiaj już wielu z nas kojarzy Kołudę Wielką i województwo kujawsko-pomorskie z polską, a może i światową stolicą gęsi. Można sobie życzyć, żeby ten efekt gęsiego domina się nie zatrzymał i na samym końcu przywrócił radość i dostojność domowego pieczenia gęsiny, choćby tylko raz do roku, na św. Marcina, w dzień Narodowego Święta Niepodległości.

    Warszawa, 2011.10.26