Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Mistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni

    Tagi: historia kulinariów, mistrzostwa kulinarne, wydarzenia



    Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia. Walczymy, aby osiągać najlepsze wyniki w sferach zawodowych lub prywatnych. Pragniemy wciąż doskonalić swoje umiejętności i zostać liderem w danej dziedzinie. Także w sferze sztuki kulinarnej organizowane są rozmaite zawody i konkursy, a wyścigi po medale i trofea za najlepsze potrawy są coraz bardziej popularne.


    Olimpiady kojarzą się nam ze sportem lub stresującymi zmaganiami uczniowskimi w szkołach. Mistrzostwa kulinarne może nie są aż tak zaawansowane organizacyjnie, jak igrzyska olimpijskie lub inne mistrzostwa sportowe, ale osiągnęły już znaczny prestiż i uznanie, cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wraz z udoskonaleniami technologicznymi w sztuce kulinarnej rozwinęło się już wiele konkurencji. Konkursy, które dawniej traktowane były jako forma zabawy, przeobraziły się w znaczące wydarzenia. Niektóre z nich już na stałe wpisały się do kalendarza najznamienitszych, najbardziej okazałych i docenianych na całym świecie imprez kulinarnych.


    Jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń związanych ze sztuką kuchni jest "Międzynarodowa olimpiada kulinarna” w Niemczech, która podobnie jak igrzyska olimpijskie organizowana jest co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskał większą popularność. Teraz starają się w niej wziąć udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci sztuki kulinarnej. Podczas zawodów mogą zaprezentować swoje umiejętności, a także podzielić się doświadczeniem z kolegami po fachu. Frankfurt gościł uczestników imprezy od 1896 aż do 1996 roku, potem miejscem olimpiady stał się Berlin. Oczywiście „olimpiada” to tylko potoczna nazwa, oficjalna brzmi Internationale Kochkunst Ausstellung (IKA). W tym roku (2008) odbędzie się kolejna tego typu impreza - 19-22 października w Erfurcie. Zaplanowano wiele konkurencji na bardzo wysokim poziomie. Wprowadzony jest także podział na określone dziedziny kulinarne: sztuka kulinarna - ogółem, cukiernictwo, catering, czy najwspanialsze dania regionalne podawane w restauracjach. Głównym założeniem olimpiady jest możliwość podejrzenia i nauczenia się nowych umiejętności od kolegów z innych państw, a także ulepszenie kuchni regionalnej danego państwa. Prezentowane są także najnowsze osiągnięcia i rozwiązania w szeroko pojętej sztuce kuchennej.


    Kolejnym znamienitym konkursem na poziomie światowym jest Bocuse d’Or organizowany w Lionie. W 1983 roku, właśnie w Lionie, podczas wystawy o charakterze kulinarnym – pojawił się pomysł konkursu dla kucharzy przeprowadzonego na żywo przed publicznością i jury. Paul Bocuse, najznamienitszy mistrz kuchni francuskiej, uznany za kucharza XX wieku, w 1987 roku zorganizował pierwszy taki konkurs kulinarny, który obecnie odbywa się co dwa lata. Inspiracją była dlań wspomniana już wcześniej olimpiada kulinarna organizowana w Niemczech. W Bocuse d’Or liczba „zawodników” jest nieco mniejsza. Startuje 24 najlepszych kucharzy z całego świata wybranych w prestiżowych konkursach narodowych, w krajach z których kandydat pochodzi. Pierwszy etap Bocuse d’Or Europe 2008, wyłaniający 12 najlepszych młodych kucharzy w Europie, odbył się na początku lipca 2008 roku w Norwegii. Natomiast finałowa rozgrywka będzie miała miejsce jak zwykle w Lionie w styczniu 2009 roku i do finalistów europejskich dołączą także ci z innych państw świata.


    W Polsce również mamy swoje mistrzostwa kulinarne. Najwyżej ocenianym i najbardziej prestiżowym jest Kulinarny Puchar Polski. Co roku odbywa się on w Poznaniu, a uczestnictwo w nim gwarantowane jest jedynie pod warunkiem wygrania innych konkursów zaakceptowanych przez Kapitułę Pucharu. Podczas zawodów drużyny mają do przygotowania określone dania w określonym czasie. Podczas tych mistrzostw wyłaniani są najlepsi kucharze, a dodatkowo mają oni większe szanse na wzięcie udziału w innych tego typu konkursach organizowanych na świcie. Kolejny finał Kulinarnego Pucharu Polski już niebawem we wrześniu 2008. Wśród innych znamienitych imprez kulinarnych organizowanych dla profesjonalistów należy wymienić chociażby Olimpiadę Smaku, Oskary Kulinarne, Profesjonalista Roku – konkurs promujący najlepszych kucharzy i szefów kuchni restauracji najbardziej prestiżowych hoteli.


    Imprezy kulinarne jednak nie zawsze wiążą się ze sztuka kulinarną rozpatrywaną pod kątem haute cuisine – „kuchni wysokiej”. Konkurencje są rozmaite, w wielu przypadkach spektakularne, zaskakujące i nietypowe. Na świecie i w Polsce powstaje coraz więcej imprez tego typu: zawody w grillowaniu, konkursy w carvingu – tajskiej sztuce dekorowania potraw za pomocą rzeźbionych warzyw i owoców, czy konkursy związane z jeszcze niezbyt znaną i zagadkową, ale już posiadającą swoich zwolenników kuchnią molekularną. Wśród tych imprez nie można pominąć wspaniałego spektaklu, jakim są mistrzostwa dla zawodowych barmanów. Do najbardziej prestiżowych można zaliczyć światowy cykl konkursów barmańskich w stylu flair - Puchar Świata Grand Slam, któremu patronuje World Flair Association - organizacja zrzeszająca i wspierająca merytorycznie barmanów na całym świecie. Styl flair to sztuka efektownego barmaństwa, w którego skład wchodzą konkurencje takie jak: pouring, working flair oraz exhibiton flair. Wszelkie konkursy tego typu to niezwykle widowiskowy pokaz technik barmańskich - znacznie różniący się od klasycznego stylu przygotowywania drinków. Oglądamy zapierające dech w piersiach widowisko i podziwiamy indywidualny styl. Barmani przechodzą samych siebie podczas przygotowywania drinków, komponowania smaków oraz umiejętności żonglerskich przyborami barmańskimi. W Polsce imprezą tego typu jest Independent Flair League, w której udział biorą barmani z Polski oraz ze świata. Z roku na rok to wydarzenie staję się coraz bardzie prestiżowe i zyskuje coraz większy rozgłos.


    O spektakularnych mistrzostwach w różnych mniej lub bardziej typowych dziedzinach kulinarnych i gastronomicznych traktują również programy emitowane na antenie Kuchni.tv. W serii dokumentalnej Kulinarne rozgrywki każdy odcinek przedstawia zmagania innych zawodników w przeróżnych konkurencjach kulinarnych. Możemy podziwiać zmagania prawdziwych artystów, m.in. rzeźbiarzy owoców (tajska sztuka dekorowania potraw); czy też pokazy barmanów i ich magiczne umiejętności w serwowaniu drinków. Przeniesiemy się także w świat wielkiego amerykańskiego grillowania w Memphis. Natomiast program I Ty możesz zostać mistrzem pokazuje historie ludzi, którzy pracując w koreańskich restauracjach, barach czy fast fooddach, osiągnęli mistrzostwo w swojej dziedzinie. Seria pokazuje ich codzienną pracę, zakrawającą na sztuczki cyrkowe. W każdym odcinku bohater musi wykonać zadanie specjalne, udowadniając w ten sposób swój talent. Natomiast Wielcy szefowie kuchni odkrywają przed nami tajemnice swojego warsztatu. Innym dokumentem przedstawiającym zmagania kulinarne jest Kurczak, ryba i krab królewski. To barwna opowieść o kulinarnej pasji, nadziejach, marzeniach i twardej rzeczywistości, a zarazem zabawna i przejmująca podróż w poszukiwaniu własnej wartości. Film został okrzyknięty przez krytyków pierwszym kulinarnym thrillerem i "najsmaczniejszym" filmem dokumentalnym