Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Marcowe wydanie Magazynu Kuchnia

    Tagi: wydarzenia

    Ten ekskluzywny kulinarny miesięcznik ukazuje się na polskim rynku już od 1995 roku. Co miesiąc skutecznie wzbudza zainteresowanie smakoszy i miłośników sztuki kulinarnej. Znajdziemy w nim szereg intrygujących przepisów, felietonów oraz wspomnień z podróży. Uwagę czytelnika przykuwają również artykuły skupiające się z reguły wokół tematu przewodniego. W marcu, z racji kończącego się karnawału, były to ostatki i nadchodzący post - śledź kontra pączek czyli wojna postu z karnawałem. Ponadto w marcowym wydaniu znalazły się inne, godne polecenia tematy, które leżą również w sferze zainteresowań Kuchni.tv.

    Jamie Oliver, doskonale znany widzom Kuchni.tv, gości także na łamach miesięcznika w kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera”. W marcowym numerze, Jamie przygotowuje 3 kolacyjne lub jak kto woli obiadowe dania dla zabieganych. Będą to: zupa azjatycka z rybą i makaronem, makaronowe wstążki z sosem pomidorowym oraz steki z grilla z pesto. Jamie zapewnia, że te wspaniałe potrawy można przyrządzić dosłownie w 15 minut.

    Z magazynu dowiemy się także więcej o warszawskim ekologicznym projekcie firmy MyEcolife, czyli o BioBazarze z siedzibą w fabryce Norblin. Bazar swój start ogłosił w listopadzie 2010 i jak wynika z artykułu zatytułowanego „Ekożercy na start” coraz prężniej funkcjonuje. Warszawiacy coraz chętniej odwiedzają to miejsce w poszukiwaniu prawdziwie ekologicznych, organicznych i certyfikowanych produktów. Wśród nich unikalne w smaku tradycyjne wędliny, przetwory, sery, a także ekologiczne jaja. Klienci mają możliwość kupienia towaru bezpośrednio od producentów, którzy przyjeżdżają tu z całej Polski promując tym samym polską zdrową żywność. Z artykułu dowiemy się po jakie produkty najchętniej przychodzą klienci tego ekologicznego targowiska, a także jakie nowości zaplanowane są przez organizatorów przedsięwzięcia na przyszłe miesiące.

    Ruszyła także kolejna, 4., edycja plebiscytu „Kucharz Odkrycie Roku”, której m.in. patronuje kuchnia+. W plebiscycie można głosować na prezentowanego w danym numerze kucharza – wschodzącą gwiazdę kulinarną. W marcu poznajemy Przemysława Klimę, który poleca przepis na ravioli z gęsiną, a także Radosława Nejmana i jego popisowe roladki z perliczki.

    Ponadto w magazynie przepisy z kuchni gaskońskiej - rodzimej kuchni d’Artagnana oraz te na dania postne z ryb i nie tylko. Dowiemy się także co serwować podczas bezpretensjonalnych parapetówek i domówek, a razem z Tessą Capponi-Borawską wyruszymy w kulinarną podróż po tyrolskim mieście Bolzano.