Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Magazyn Kuchnia w sierpniu

    Tagi: wydarzenia

    W sierpniowym wydaniu Magazynu Kuchnia znajdziemy szereg przepisów z wykorzystaniem pierwszych leśnych grzybów - kurek, a także 13 dań z soczystych pomidorów. Tematem przewodnim numeru jest polska kuchnia oraz polskie wina w kontekście polskiej Prezydencji w UE. Poznamy także przepisy na dania z wykorzystaniem wspaniałych leśnych owoców - jeżyn.

    Tym razem, znany już wszystkim Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na proste i smaczne wakacyjne dania z wykorzystaniem letnich owoców i warzyw. W tym numerze Jamie przyrządzi marokańskie grillowane kotlety jagnięce, ziemniaczaną sałatkę na ciepło oraz apetyczny deser z letnich owoców z ciasteczkami migdałowymi.

    Z magazynu dowiemy się czym stała polska kuchnia w czasach Adama Mickiewicza a także jakie potrawy zasłużyły na szczególne wyróżnienie i zostały zamieszczone w słynnej epopei narodowej "Pan Tadeusz". Poznamy także słynną krakowską cukiernię, w której nazwa każdego ciastko łączy się z historią miasta.

    Adam Chrząstowski znany widzom Kuchni.tv z programu „Adam po pracy” zdradzi przepis na danie rybne, popularne szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, a mianowicie okonia morskiego pieczonego w soli. Tessa Caponi-Borawska zabierze nas w podróż do Umbrii i poda przepisy na ciasteczka z serem i kurę w winie. Ponadto w magazynie przepisy na słynne hiszpańskie gazpacho w kilku odsłonach, a także dania z wykorzystaniem mięsa kur z wolnego wybiegu, czyli przepisy na dobrą kurę.