Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Magazyn KUCHNIA w lutym

    Tagi: wydarzenia

    W lutowym wydaniu Magazynu KUCHNIA nie zabraknie przepisów na wykwintne dania karnawałowe z różnych stron świata. Dowiemy się jakie właściwości z naukowego punktu widzenia mają afrodyzjaki. Poznamy także aromatyczną kuchnię Marrakeszu, a także odświętne potrawy z kuchni koszernej.

    Tym razem, znany już wszystkim Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” uwiedzie nas przepisami na czekoladowe smakołyki. W tym numerze przyrządzi czekoladowe fondanty z płynnym nadzieniem, orzechowo-czekoladowe smarowidło na tostach z gruszkami, blok czekoladowy, roladę szwarcwaldzką, a także danie wytrawne z czekoladą czyli kurczaka w pikantnym sosie mole.

    Znana widzom kuchni+ - Malka Kafka - gospodyni programu "Koszer macher", opowiada o tradycyjnym żydowskim święcie "Tu BiSzwat", podczas którego świętuje się narodziny drzewa. "Każda roślina wieloletnia ma prawo żeby dojrzeć i żeby być traktowaną z szacunkiem, bo od niej zależy życie na Ziemi" - pisze Malka Kafka. Podczas święta ustanowiony jest określony porządek posiłku, podczas którego każdy element ma symboliczne znaczenie. Po części oficjalnej obchodów tego święta zawsze następuje część mniej formalana, podczas której spożywa się tradycyjne dania. Autorka artykułu poleca m.in. przepis na morelowego kurczaka, sałatę z zielonymi owocami, zupę jęczmienną ze szpinakiem.

    W nowym cyklu prezentującym klasykę kuchni francuskiej - Małgorzata Marchewka - zaprezentuje przepis na słynną babę drożdżową - Gateau Savarin. Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy na pyszne ciasteczka do herbaty np. na biscotti reali. Z okazju zbliżającego się Świeta Zakochanych redakcja magazynu KUCHNIA przeanalizuje właściwości afrodyzjaków. Poznanmy także przepisy na pyszne dania w wielkich porcjach tj. pieczonego kurczaka, lasagne, czy gulasz.