Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Magazyn Kuchnia w lipcu

    Tagi: wydarzenia

    W lipcowym wydaniu Magazynu Kuchnia znajdziemy szereg lekkich przepisów na letnie dania, również na te z kuchni portugalskiej. Tematem przewodnim numeru są soczyste owoce, które bezsprzecznie są symbolami lata. Mowa o arbuzach, limonkach, a także wiśniach. Ponadto w magazynie wywiad ze znakomitym mistrzem kuchni z Wielkiej Brytanii – kulinarnym alchemikiem - Hestonem Blumenthalem.

    Tym razem, znany już wszystkim Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na ulubione i sprawdzone dania z grilla. Ładna pogoda zachęca do tego, aby urządzić sobie małe ogrodowe przyjęcie, dlatego też warto, skorzystać z propozycji Jamiego. Grill to nie tylko pieczone kiełbaski, kaszanki i karkówki, to także dania lekkie i zdrowe jak chociażby bruschetta z grillowanymi warzywami czy pikantne szaszłyki z mielonej jagnięciny podane na podpieczonych na ruszcie tortillach. Na deser natomiast Jamie serwuje tort pavlova.

    W lipcu poznajemy też kolejnych pretendentów do tytułu „Kucharz odkrycie roku” 4. edycji plebiscytu organizowanego przez Magazyn Kuchnia. Pierwszy z nich, Przemysław Michalski, poleca wątróbkę w sosie brzoskwiniowym, drugi kandydat – Radosław Pelc – serwuje roladki rybne smażone z ziemniakami i kolendrą.

    Z wywiadu zamieszczonego w lipcowym numerze Magazynu Kuchnia, dowiemy się więcej o tym czym jest gotowanie dla znanego mistrza kuchni – Hestona Blumenthala, który w znakomity sposób łączy gastronomię z nauką. Bohater wywiadu zdradzi nam m.in. jakimi tematami związanymi z jedzeniem będzie zajmował się w przyszłości. Widzowie Kuchni.tv znają Hestona Blumenthala z serii „W poszukiwaniu perfekcji" oraz „Alchemicy w kuchni”.

    Adam Chrząstowski znany widzom Kuchni.tv z programu „Adam po pracy” zdradzi przepis na danie, które jednoznacznie kojarzy się z latem, a mianowicie chłodnik. Tym razem z dodatkiem wykwintnego dodatku – szyjek rakowych. Tessa Caponi-Borawska zabierze nas w podróż do Sieny i poda przepisy na ciasteczka migdałowe oraz makaron z czosnkiem. Ponadto w magazynie szereg propozycji na letnie desery, a także dania wytrawne z wykorzystaniem wiśni lub pysznych liści szpinaku.