Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Magazyn Kuchnia w grudniu

    Tagi: wydarzenia

    W grudniowym wydaniu Magazynu Kuchnia znajdziemy szereg przepisów i artykułów poświęconych przygotowaniom do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Poznamy przepisy klasyczne, ale także te nowoczesne, czeka nas prawdziwa fuzja smaków. Nie obejdzie się bez świątecznych ciast i ciasteczek. Redakcja Magazynu Kuchnia zabierze nas także na doskonałą rybę do Norwegii.

    W grudniu, Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera”, zainspirowany świętami w wersji dla wegetarian, przedstawi swoje propozycje na wspaniałe bezmięsne dania zaczerpnięte z różnych stron świata. Wśród nich znajdziemy pyszną sałatkę z bakłażana na ciepło z granatem i harissą, wegetariański wellington z grzybami i dynią oraz świąteczne cannelloni.

    Znany widzom kuchni+ Adam Chrząstowski podpowie jak przyrządzić pyszną klasyczną zupę z kuchni francuskiej - bisque - czyli kremową zupę ze skorupiaków. Do zupy w wersji polskiej doda raki. Danie jest wspaniałą propozcyją na wykwintny obiad. Tessa Capponi-Borawska opowie jak w jej domu mieszają się tradycje bożonarodzeniowe trzech krajów: Polski, Włoch i Wielkiej Brytanii. Zdradzi także pyszne przepisy na potrawy, które bezwględnie kojarzą jej się ze świętami.

    Z magazynu dowiemy się także jak odejść nieco od klasycznych potraw wigilijnych i przyrządzić dania w luzackim stylu. Święta nie mogą się obejść bez pysznych ciast i ciasteczek, dlatego Magazyn Kuchnia zdradza przepisy na rozmaite słodkości m.in. na śnieżne kule, choinki z pierników oraz dania z wykorzytaniem maku - obowiązkowego składnika polskiej wigilii.