Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kwietniowe wydanie Magazynu Kuchnia

    Tagi: wydarzenia

    Magazyn Kuchnia ukazuje się na polskim rynku już od 1995 roku. Co miesiąc skutecznie wzbudza zainteresowanie smakoszy i miłośników sztuki kulinarnej. Znajdziemy w nim szereg intrygujących przepisów, felietonów oraz wspomnień z podróży. Uwagę czytelnika przykuwają również artykuły skupiające się z reguły wokół tematu przewodniego. W kwietniu jest nim Wielkanoc. W numerze szereg przepisów na dania świąteczne. Ponadto dowiemy się jak wygląda Wielki Tydzień w Gwatemali oraz jak wyglądała polska Wielkanoc dawniej.

    Jamie Oliver, doskonale znany widzom Kuchni.tv, gości na łamach miesięcznika w kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera”. W kwietniowym numerze, Jamie przygotowuje 2 dania, które z powodzeniem można serwować podczas świątecznego obiadu. Pierwsze to pieczeń jagnięca z kapustą – dobra propozycja na danie główne, a drugie to deser - gruszki w winie korzennym. Radzi też jakie wino podać do pieczeni.

    W kwietniu poznajemy też kolejnych pretendentów do tytułu „Kucharz odkrycie roku” 4. edycji plebiscytu organizowanego przez Magazyn Kuchnia. Jednym z nich jest Arkadiusz Kruszik, który poleca łososia w otulinie z borowika, drugi kandydat – Filip Rosa – serwuje halibuta na soffritto z soczewicy.

    Z magazynu dowiemy się też jak wyglądała polska Wielkanoc dawniej, co wtedy jadano oraz jakie panowały zwyczaje. Adam Chrząstowski znany widzom Kuchni.tv z programu „Adam po pracy” zdradzi przepis na paschę, a Tessa Caponi-Borawska zabierze nas w podróż do Palermo – serca kuchni sycylijskiej. Ponadto w magazynie propozycje dań świątecznych dla zabieganych i tych, którzy nie lubią stać godzinami w kuchni. Wśród nich sałatka z rukolą i jajkiem, szybki żurek, a także błyskawiczna pascha. Ponieważ motywem przewodnim Wielkiejnocy jest jajo poznamy także przepisy na dania jajeczne z całego świata. Wiele z nich to smaczne propozycje śniadaniowe, które z powodzeniem można przyrządzać częściej, a nie tylko od święta.