Przepisy na świąteczne potrawy

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kuchnia włoska

    Tagi: historia kulinariów, kuchnia regionalna, kuchnie świata, potrawy, winiarstwo



    Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Dania takie jak pizza czy spaghetti jada się niemal we wszystkich zakątkach naszego globu. Należy jednak pamiętać, że włoska kuchnia nie jest jednolita, a każdy z 20 regionów kraju ma własne, kulinarne tradycje i regionalne potrawy, którymi się szczyci. Wszystkich tych, którzy chcieliby je bliżej poznać, zapraszamy do oglądania serii Silvia Colloca - gotowanie po włosku. Prowadząca, Silvia Colloca, zabiera widzów w kulinarną podróż po trzech regionach Włoch - Abruzji, Marche i Molise, ukazując tajniki tradycyjnej, domowej kuchni.

    Nad całym Półwyspem Apenińskim unoszą się zapachy wybornych potraw, takich jak tortellini, lasagne, ravioli, rozmaitych przypraw i serów. Szczególnie te ostatnie nadają daniom specyficzny smak. Jeżeli ktoś miał szczęście spróbować sera mozzarella wytwarzanego w Kampanii, bądź sera Gorgonzola dojrzewającego na północy w Lombardii, na pewno nigdy nie zapomni ich smaku.

    Mimo różnorodności, kuchnia Półwyspu Apenińskiego posiada również cechy wspólne - z całą pewnością łączy ją zamiłowanie do warzyw. Do Polski wiele z nich dotarło w XVI wieku, dzięki żonie króla Zygmunta Starego - Bonie Sforzy. Wtedy to poznaliśmy smak włoskiej zieleniny i nazwaliśmy ją "włoszczyzną". Spośród bogactwa popularnych na Półwyspie Apenińskim warzyw można wymienić najczęściej używane, czyli pomidory, cebulę i czosnek. Są one częścią składową pomidorowych sosów i zup np. minestrone. Należy również pamiętać o wszelkiego rodzaju przyprawach, tj. oregano lub bazylii oraz szlachetnej oliwie, która jest chlubą południa Włoch.

    Włosi to również wielcy miłośnicy łakoci i twórcy wspaniałych deserów. Do najsłynniejszych zaliczamy wywodzące się z Toskanii tiramisu i deser panna cotta, serwowany głównie na północy Włoch (Piemont, Emilia-Romania). Na całym świecie znane są także lody włoskie.

    Czym jednak byłoby włoskie biesiadowanie, gdyby do przepysznego makaronu, sztuki mięsa zapieczonej np. w parmezanie czy deseru nie podać kieliszka wina. Tak jak receptury wytwarzania serów różnią się w zależności od regionu, tak też włoskie winnice posiadają swoje własne sposoby na wyborne wina, znane na całym świecie. Włochy są jednym z największych producentów win. Dość znaczne zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, począwszy od gorącego południa, a skończywszy na chłodniejszej północy, pozwala na uprawę różnych odmian winorośli. Najsłynniejsze regiony znane z własnej produkcji to Piemont ze swoim Barolo, Kalabria znana z Gravello czy też Toskania i tamtejsze wino Chianti.

    Kultura Włoch jest niezwykle zajmująca i zjawiskowa, kojarzy się z radością, miłością i słońcem, ale kuchnia tego kraju zasługuje na szczególne traktowanie i wyróżnienie. "Bon appetito!".

    Za pomoc w przygotowaniu materiałów dziękujęmy redakcji KUCHNIA WŁOSKA