Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kuchnia włoska - Włochy Centralne

    CENTRALNE WŁOCHY

    W tej części Włoch kuchnia bazuje głównie na takich składnikach jak sałata, szynka, oliwki i pomidor. Jako rejon położony w samym sercu Włoch czerpie on przepisy zarówno z północy jak i z południa. Spotkać tutaj możemy trufle charakterystyczne dla północnego zachodu oraz makaron al ragou. Natomiast pomidory i przepyszna oliwa to wpływy z południa.

    TOSKANIA
    Region (wł. Toscana) położony w środkowych Włoszech ze stolicą we Florencji. Podziwiać tutaj można kamienne wiejskie domy otoczone winnicami i przepastnymi terenami porośniętymi makami i słonecznikami. Miasta takie jak Florencja, Sienna czy Piza to arcydzieła renesansu, warte zwiedzenia i podziwiania kunsztu ich twórców.

    POTRAWY:
    Kuchnia w wiejskim stylu, bazująca na prostych potrawach. Do makaronów i mięs dodaje się szałwię, która nadaje specyficznego smaku potrawom. Natomiast daniem najczęściej spożywanym jest makaron z sosem ragou. Serwowane jest również Scottiglia di cinghiale, danie, którego podstawą jest mięso z dzika, a na przystawkę podaje się crostini - smaczne okrągłe grzanki. Często podaje się Zuppa alla Toscana, czyli pożywną zupę z makaronem na bazie pomidorów, marchwi i czosnku. La panzella to kolejne danie toskańskie, na które składa się chleb maczany w pomidorach z dodatkiem czerwonej cebuli i bazyli.

    WINA:
    Chianti Putto, Badiola Fonterutoli, Chianti Classico

    UMBRIA
    (wł. Umbria) Region położony w centralnych Włoszech ze stolicą w Perugii. Kraina średniowiecznej architektury oraz najstarszych we Włoszech kościołów.

    POTRAWY:
    Kuchnia bardzo podobna do toskańskiej, tutaj jednak pojawia się więcej ryb najczęściej pstrągów. W tym regionie głównym dodatkiem do wielu potraw jest oliwa, która uznana jest za lepsza od toskańskiej. Serwuje się również tortelloni - pierożki nadziewane różnymi farszami.

    WINA:
    Grecante, Poggio Belvedere, Fobiano La Carraia

    MARCHE
    (wł. Marches) Region ze stolica w Ankonie. Słynie z produkcji wina i oliwy, dlatego też krajobraz tego regionu malowany jest winnicami i gajami oliwnymi.

    POTRAWY:
    Położenie blisko morza Adriatyckiego nie pozostaje obojętne gdyż tak jak w przypadku innych regionów z dostępem do morza na talerzach głównie pojawiają się ryby i owoce morza.

    WINA:
    Falerio, Geos Marche Moncaro, Rosso Piceno, Falerio Palazzi

    MOLISE
    (wł. Molise) Region położony w centralnych Włoszech.

    POTRAWY:
    Wytwarza się tutaj przepyszne wędliny sery oraz wina. Serwowane są również ryby i fasola.

    WINA:
    Moli Rosso, Biferno Rosso

    LACJUM
    (wł. Lazio) Region w centralnych Włoszech ze stolica w Rzymie.

    POTRAWY:
    Często podawane danie to Cannelloni, rodzaj bardzo dużych klusek, w które zawija się mięso, ser lub szpinak i polewa przed zapiekaniem sosem beszamelowym lub pomidorowym. Rzym słynie z tego, że serwuje się tutaj typowo włoskie dania czyli pizze, makarony i tradycyjne desery, ale z powodu turystów restauracje i bary nastawione są raczej na kuchnię międzynarodową.

    ABRUZJA
    (wł. Abruzzo) Region administracyjny w centralnych Włoszech nad Adriatykiem. Stolicą regionu jest L'Aquila. Abruzja charakteryzuje się piaszczystymi plażami, pięknymi widokami oraz niezwykle interesującą zwierzyną.

    POTRAWY:
    Proste potrawy na bazie warzyw i owoców. Do ciekawostek kulinarnych zaliczane jest danie, w którym do pokrojenia makaronu wykorzystuje się struny gitary. Stad też wywodzi się nazwa maccheroni alla chitara.

    WINA:
    Rocca dei bottari, Riparosso