Kuchnia włoska - Północno-Zachodnie Włochy

Kuchnie świata

PÓŁNOCNO-ZACHODNIE WŁOCHY

W tym regionie zauważalne są wpływy Szwajcarii i Francji, szczególnie jest to widoczne w Lombardii. Tak jak na północnym zachodzie spożywa się duże ilości ryb i owoców morza tak tutaj przeważa ryż i polenta. Czosnek, szafran, bazylia i wino to główne składniki tutejszych dań.

LOMBARDIA
(wł. Lombardia) Jeden z najbogatszych regionów Włoch. Mediolan (wł. Milano) stolica Lombardii, to miasto o niezwykłej kulturze i jedna z europejskich stolic mody. Region ten jest ciekawym zakątkiem historycznym, w którym miały miejsca ważne wydarzenia tj. np. rozgrywki drobnych władców włoskich o koronę cesarza. W Mediolanie znajdują się również fabryki słynnych włoskich serów tj. Bel Paese, Gorgonzola i Taleggio.

POTRAWY:
Risotto alla milanese to danie z ryżu, szafranu i parmezanu. Kolejnymi przysmakami znanymi na całym świcie są Cotoletta alla Milanese (kotlet po mediolańsku), Polenta taragna, czy Osso buco czyli gicz cielęca w winie i pomidorach.

WINA:
Quadrio, Lugana, San Colombano, Nino Negri, Inferno.

PIEMONT
(wł. Piemonte) Region położony w północno-zachodnich Włoszech ze stolicą w Turynie. Kraina spoczywa u podnóża Alp. Bardzo widoczne są tu wpływy francuskie.

POTRAWY:
Prawdziwym rarytasem są białe trufle rosnące na tutejszej wprost stworzonej dla nich glebie. W Piemoncie spożywa się również dużo dzikiego ptactwa np.: Fogiano con Funghi - bażant faszerowany białymi truflami. Specjalnością Piemontu jest Bagna caoda, sos na bazie anchois, czosnku i trufli, podawany razem z warzywami. Brasato al barolo to danie z duszonej wołowiny marynowanej w czerwonym winie "Barolo".

WINA:
Barolo Carobric, Vezzolano Malvasia, La Gatta, Gavi

LIGURIA
(wł. Liguria) Region w zachodnich Włoszech ze stolicą w Genui.

POTRAWY
Spożywa się tutaj masę świeżych ryb serwowanych turystom. Jednym z dań są okrągłe pierożki ze szpinakowym nadzieniem o nazwie Pansoti, polane sosem czosnkowo, serowo, orzechowym. Trenette al. pesto danie podawane w Genui składające się z makaronu, orzeszków piniowych i parmezanu.

WINA:
Rossese

Najnowsze artykuły Zobacz wszystkie artykuły

Produkty

Wino - instrukcja obsługi

"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...

Czytaj więcej
Produkty

Żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA