Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kuchnia włoska - Północno-Zachodnie Włochy

    PÓŁNOCNO-ZACHODNIE WŁOCHY

    W tym regionie zauważalne są wpływy Szwajcarii i Francji, szczególnie jest to widoczne w Lombardii. Tak jak na północnym zachodzie spożywa się duże ilości ryb i owoców morza tak tutaj przeważa ryż i polenta. Czosnek, szafran, bazylia i wino to główne składniki tutejszych dań.

    LOMBARDIA
    (wł. Lombardia) Jeden z najbogatszych regionów Włoch. Mediolan (wł. Milano) stolica Lombardii, to miasto o niezwykłej kulturze i jedna z europejskich stolic mody. Region ten jest ciekawym zakątkiem historycznym, w którym miały miejsca ważne wydarzenia tj. np. rozgrywki drobnych władców włoskich o koronę cesarza. W Mediolanie znajdują się również fabryki słynnych włoskich serów tj. Bel Paese, Gorgonzola i Taleggio.

    POTRAWY:
    Risotto alla milanese to danie z ryżu, szafranu i parmezanu. Kolejnymi przysmakami znanymi na całym świcie są Cotoletta alla Milanese (kotlet po mediolańsku), Polenta taragna, czy Osso buco czyli gicz cielęca w winie i pomidorach.

    WINA:
    Quadrio, Lugana, San Colombano, Nino Negri, Inferno.

    PIEMONT
    (wł. Piemonte) Region położony w północno-zachodnich Włoszech ze stolicą w Turynie. Kraina spoczywa u podnóża Alp. Bardzo widoczne są tu wpływy francuskie.

    POTRAWY:
    Prawdziwym rarytasem są białe trufle rosnące na tutejszej wprost stworzonej dla nich glebie. W Piemoncie spożywa się również dużo dzikiego ptactwa np.: Fogiano con Funghi - bażant faszerowany białymi truflami. Specjalnością Piemontu jest Bagna caoda, sos na bazie anchois, czosnku i trufli, podawany razem z warzywami. Brasato al barolo to danie z duszonej wołowiny marynowanej w czerwonym winie "Barolo".

    WINA:
    Barolo Carobric, Vezzolano Malvasia, La Gatta, Gavi

    LIGURIA
    (wł. Liguria) Region w zachodnich Włoszech ze stolicą w Genui.

    POTRAWY
    Spożywa się tutaj masę świeżych ryb serwowanych turystom. Jednym z dań są okrągłe pierożki ze szpinakowym nadzieniem o nazwie Pansoti, polane sosem czosnkowo, serowo, orzechowym. Trenette al. pesto danie podawane w Genui składające się z makaronu, orzeszków piniowych i parmezanu.

    WINA:
    Rossese