Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kuchnia włoska - Północno-Wschodnie Włochy

    PÓŁNOCNO - WSCHODNIE WŁOCHY

    Ten rejon posiada wiele cech wspólnych z południem Włoch. Jedną z nich jest zamiłowanie do owoców morza. Przeważają tutaj świeże ryby i owoce morza z Adriatyku. Ważne miejsce zajmują warzywa sezonowe: dynia, szparagi i endywia. Rejon słynie również z ostrych i marynowanych potraw.

    EMILIA-ROMANIA
    (wł. Emilia-Romagna) Region w północnych Włoszech ze stolica w Bolonii. Tereny są oblegane turystycznie ze względu na masę małych, urokliwych miejscowości położonych na Adriatykiem.

    POTRAWY:
    Kuchnia tego regionu posiada wszelkie cechy kuchni Włoch centralnych, aczkolwiek jest nieco bardziej wykwintna. W potrawach pojawia się dziczyzna, mortadela, szynka parmeńska (Prosciutto di Parma jedna z najlepszych szynek na świecie) - tej szynki używa się również do przyrządzena włoskiej przystawki Prosciutto con Melone. Popisowym daniem tego regionu jest Torta di limone - wykwintny deser przyrządzony ze śmietany i cytryny.

    FRIULI-WENECJA JULIJSKA
    (wł. Friuli-Venezia Giulia) Region w północnych Włoszech. Główne miasta to Triest i Udine. Są one bardzo rozwinięte turystycznie, zwłaszcza ze względu na położenie regionu. Od wschodu otaczają go Alpy wschodnie a od południa równina wychodząca w morze Adriatyckie.

    POTRAWY:
    Znanym daniem tego regionu jest Zuppa di Pesce, czyli wenecka zupa rybna, przyrządzana z różnych ryb. Spaghetti alle vongole, na które składają się świeże małże, również często występuje w menu serwowanym na wybrzeżu.

    WINA:
    Riva de Milan, Pinot Grigio, Pierpaolo Refosco.

    WENECJA EUGANEJSKA
    (wł. Veneto) Region w północnych Włoszech ze stolicą w przepięknie i atrakcyjnie położonej Wenecji. Inne słynne miasta tego regionu to zabytkowa Padwa, od wieków skupiająca rządnych wiedzy studentów oraz Werona - miejsce akcji sztuki Szekspira "Romeo i Julia".

    POTRAWY:
    Serwuje się takie dania jak: zuppa di cozze (małże w sosie z białego wina) oraz antipasto ai Frutti di Mare, czyli półmisek pełen różnych owoców morza, skropionych oliwą i sokiem z cytryny.

    WINA:
    Zenato Valpolicella Superiore, Il Fresco, Soave Classico, Allegrini.

    TRYDENT
    (wł. Trentino) Rejon w północno-wschodnich Włoszech rozciągający się na styku kultur austriackiej i włoskiej. Mówi się tutaj w dwóch językach; niemieckim i włoskim, a tutejsza kuchnia łączy cechy tych dwóch narodów.

    POTRAWY:
    Króluje gnocchi i pappardelle. Często serwowane jest Carpaccio, cienkie plastry surowej wołowiny, skropione oliwą. Kolejną potrawą na bazie wołowiny jest carne salata. Do tego dania wykorzystuje się marynowaną wołowinę.

    WINA:
    La Lot Pinot Bianco, Cortinie Bianco, Pinot Nero, Pinot Grigio, Marzemino, Teroldego Rotaliano, Schiava