Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Kucharz Odkrycie Roku 2011 - finał

    Tagi: wydarzenia

    27 września, w warszawskiej restauracji FORTECA, odbyło się uroczyste zakończenie 4. edycji plebiscytu Kucharz Odkrycie Roku, którego organizatorem był Magazyn "Kuchnia".

    Finał tegorocznej, edycji plebiscytu był niezwykły i emocjonujący. Ostatecznie do walki stanęło dwóch kucharzy, obaj z Poznania: Błażej Gruszczyński z restauracji Fidelio oraz Radosław Nejman, szefujący w trzech restauracjach: Dark, Pod Złotą Jabłonią i Vine Bridge.

    Pretendentów do tytułu Kucharza Roku 2011 było tylko dwóch, bo pech chciał, że trzecią finalistkę Dorotę Sulich-Długosz w dniu Gali zmogła choroba. Do obsadzenia zostały więc tylko dwa miejsca: pierwsze i ostatnie. Tym ciekawszy był to pojedynek. Panowie mieli nie lada zadanie – w zaledwie 45 minut przygotować danie z królika. Pozostałe produkty mogli wybierać z koszyka ekologicznych, lokalnych, polskich produktów dostarczonych przez sieć Specjały Regionalne. Potrawy oceniało surowe jury w składzie: felietonistka kulinarna Tessa Capponi-Borawska, redaktor naczelna magazynu „Kuchnia” Anna Wrońska, mistrz i doradca kulinarny Theofilos Vafidis oraz poprzedni zwycięzca plebiscytu naszego magazynu, kucharz Roku 2009, Ernest Jagodziński. Po długich obradach zwycięzcą ogłoszono Błażeja Gruszczyńskiego. Uznanie jurorów zdobył roladką z królika faszerowaną suszonymi owocami podaną z duszonymi warzywami i sosem orzechowym. Kolejne przepisy pana Błażeja będzie można poznać czytając ”Kuchnię” – będzie współpracował z nmagazynem przez cały rok 2012.

    Obaj kucharze otrzymali cenne nagrody ufundowane przez firmę Kenwood oraz kosze przypraw Kamis. Podczas gdy kucharze walczyli o tytuł najlepszego, goście mogli posłuchać koncertu Meli Koteluk, wziąć udział w kulinarnym quizie oraz skosztować specjałów przyrządzonych z polskich slowfoodowych produktów przez zespół restauracji Forteca-Kręgliccy. Uroczystość zakończył wspaniały pokaz kulinarny Theo Vafidisa.

    GALERIA ZDJĘĆ