Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    III Międzynarodowy Konkurs Kulinarny - Beskidzkie Kociołki

    Tagi: wydarzenia

    W dniach 25 - 26 lutego, w miejscowości Przybędza koło Żywca, odbędzie się już 3. międzynarodowa impreza - Festiwal Beskidzkich Kociołków. Po Czechach i Słowacji przyszła kolej na Polskę. Organizatorami wydarzenia są: Beskidzki Klub Kulinarny, Zajazd "Horolna", Beskidzka Akademia Kulinarna oraz Ośrodek Konferencyjno-Szkoleniowy "Cis". kuchnia + objeła patronat medialny nad wydarzeniem.

    kociolek

    Ideą, przyświecającą temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań - w żeliwnych kociołkach - przez baców przemierzających łuk Karpat od Rumunii, poprzez Węgry, Słowację, Czechy aż do Polski. Gospodarka pasterska od najdawniejszych czasów było głównym zajęciem mieszkańców ziem górskich. Produkty uzyskiwane z pasterstwa zapewniały wyżywienie i ubranie, a więc spełniały podstawowe warunki przeżycia. Pasterstwo w Beskidach, swą specyfikę zawdzięcza Wołochom, przodkom dzisiejszych Rumunów, ludowi na pół koczowniczemu, który w Średniowieczu z terenów dawnych rzymskich prowincji bałkańskich zaczął przemieszczać się ku północy. Dzięki takim korzeniom kuchnia pasterska, była bardzo różnorodna, ale miała jeden wspólny element, który je łączy - jest to "kociołek".

    "Kociołek" - to naczynie zawieszane nad ogniem lub żarem na łańcuchu podwieszanym w Bacówce do sufitu lub zawieszany na specjalnym stelażu trójnogu nad otwartym ogniskiem. Zaletą mocowania "kociołka" na łańcuchu była możliwość regulowania temperatury gotowania. Kociołek wykonany jest zwykle ze stali, potocznie mówimy "z żelaza" lub miedzi. Posiada zaokrąglone dno, aby lepiej mogły go "lizać" płomienie z ogniska. Kociołek to różnorodność potraw, łatwość gotowania (używamy tylko jednego naczynia) ciepło ogniska, które w czasie przygotowywania potrawy zbliża biesiadników.

    Obecnie w natłoku uzależnień cywilizacyjnych i pod wpływem asymilacji kulturowo-gospodarczej, potomkowie dawnych baców karpackich zaczynają zatracać poczucie tożsamości i odrębności kulturowej.

    kociolki beskidzkie

    Organizatorzy III Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Beskidzkie Kociołki” poprzez swoją działalność pragną pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat, a tym samym przypomnieć tradycyjne smaki kuchni regionów górskich. Organizatorzy konkursu pragną zaszczepić wśród kucharzy chęć kultywowania tradycji przodków w przyrządzaniu potraw jednogarnkowych, a jednocześnie starać się połączyć stare przepisy ze współczesnymi trendami gastronomicznymi.

    III Międzynarodowy Konkurs „Beskidzkie Kociołki” po raz pierwszy odbędzie się w Polsce i to w samym sercu Beskidów w wiosce górskiej - Przybędzy. Miejscem zmagań będzie przepięknie położony w kotlinie żywieckiej zajazd „Horolna – Góralskie Jadło”, który słynny jest m.in. z gotowania największych zup na świecie (rekord Guinnesa w 2003 roku za kwaśnicę 7.300 litrów).

    kociolki beskidzkie

    Pomysł organizacji imprezy, żeby co roku odbywała się w innym kraju wziął się z potrzeby ratowania dziedzictwa karpackiej kultury pasterskiej. Organizatorzy Konkursu mają nadzieję, że do konkursu zgłoszą się kucharze, którzy nie boją się zimowych warunków w górach (może być duży mróz, wiać wiatr halny i sypać śniegiem równocześnie) każda ekipa będzie gotowała na własnoręcznie rozpalonym ognisku, w dwóch rodzajach kociołków: w kociołku zawieszonym na trójnogu lub w żeliwnym kociołku z pokrywką jak do duszonek czy prażonek. W takich tradycyjnych spartańskich warunkach będą walczyć o „Złoty Kociołek” ekipy:
    - profesjonalistów (kucharze którzy na co dzień gotują zawodowo w restauracjach) - amatorów (w związku z tym że konkurs odbywa się w Beskidzie Żywieckim będą to gaździny z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu żywieckiego).

    Konkurs będzie oceniało międzynarodowe jury, w skład którego wejdą wybitne postacie kulinarne z Polski i Europy. W czasie jak będą gotowane konkursowe potrawy zespół uczniów z Technikum Gastronomicznego z Żywca będzie przyrządzał w „małym pół tonowym” kociołku żeliwnym potrawę wg. przepisu z 1799 roku, który został wpisany na Listę Potraw Tradycyjnych EU.

    Więcej o wydarzeniu, regulamin i arkusze zgłoszeniowe na stronach:


    www.beskidzkiekociolki.pl
    www.beskidzkikk.pl