Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    I Festiwal Prawdziwej Czekolady

    Tagi: wydarzenia




    W dniach 18-19 września w Strefie Potrzeb Kulturalnych „u Milscha”, ul. Łąkowa 21 w Łodzi, odbędzie się I Festiwal Prawdziwej Czekolady.

    „Za oknami powoli robi się jesień, deszczowe dni nastrajają melancholijnie i refleksyjnie. Chcemy odczarować trochę nastrój. Zapraszamy w podróż po tajemniczym świecie czekolady. Odkryjcie z nami czekoladę wszystkimi zmysłami – smakiem, zapachem, dotykiem, słuchem, węchem...” - zapraszają organizatorzy festiwalu.

    Czekolada przez setki lat traktowana była jako remedium na wszelkie choroby. Już Aztekowie odkryli, że ziarno kakaowe ma też silne właściwości pobudzające. Stosowano ją także jako broń przeciw wszelkim dolegliwościom i chorobom. Uważano, że pomocna jest w zaburzeniach trawiennych, gorączce, dyzenterii, a także wpływa na oczyszczanie krwi. Była zbawiennym środkiem na bóle głowy, a nawet miała łagodzić bóle porodowe. Najnowsze badania nad czekoladą wykazały, że ma ona w swoim składzie wiele cennych składników: magnez, żelazo, flawonoidy, które wzmacniają odporność, oraz szereg witamin z grupy B, A oraz E, a także kwas foliowy. Ponadto czekolada, ze względu na zawartość kofeiny oraz teobrominy, może uzależnić. Nie jest to jednak uzależnienie mające negatywny wpływ na tkanki mózgowe. Efektem ubocznym nadmiernego spożycia czekolady może być otyłość. Czekolada ma silne właściwości antydepresyjne i tak skutecznie wyzwala endorfiny, zwane hormonem szczęścia, że nawet osoby dbające o linię nie mogą się jej oprzeć. Dlatego sprawdza się także jako zastrzyk energii podczas chłodniejszych, jesiennych dni.

    Nadchodzący Festiwal Prawdziwej Czekolady przybliży historię tego smakołyku, sposób produkcji, a odwiedzający będą mieli możliwość poznania nowych zaskakujących smaków czekolady. Organizatorzy nie zapomnieli także o najmłodszych - prawdziwych fanach czekolady, którzy będą mogli wziąć udział w czekoladowych zabawach i grach.

    Szczegółowy program festiwalu:

    Sobota 18.09

    14.00 Otwarcie festiwalu
    14.10 Instrukcja obsługi czekolady
    14.40 I tasting: “owocowa rozkosz”
    15.30 Historia czekolady
    16.45 Art Choco czyli sztuka opakowania czekolady
    17.15 II tasting: „nowa klasyka”
    18.15 Produkcja czekolady
    19.00 III tasting "zmysłowy duet": Czekolada i Wino
    21.00 Projekcja filmu i zakupy

    Niedziela 19.09

    11.00 Czekoladowe gry i zabawy dla dzieci
    12.00 IV tasting: "Czekoladowa rewolucja”
    13.00 Czekoladowa poezja Witolda Smętkiewicza
    13.30 Rzecz o pitnej czekoladzie
    14.15 V tasting: “Nowości Zottera”
    15.30 Prezentacja niezwykłej czekolady Valrhona
    16.00 Czekoladowe wariacje w kuchni
    17.00 Recital Aleksandry Sobiech

    Karnety w cenie 45 zł upoważniają do wejścia na wszystkie wydarzenia Festiwalu. Bilet na jednorazowy tasting w cenie 10 zł. Wyjątkiem jest III tasting "zmysłowy duet": Czekolada i Wino, na który bilet kosztuje 20 zł. Karnety oraz bilety są do nabycia od 9 września w Punkcie Informacji Turystycznej w Manufakturze (poniedziałek - sobota 10.00 - 22.00, niedziela 10.00 - 21.00). Rezerwacje pod adresem [email protected] - rezerwacje do odbioru w Punkcie Informacji Turystycznej do 17 września do godziny 22.00.

    Czytaj więcej: www.festiwalprawdziwejczekolady.blog.pl