Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    FOOD & FRIENDS nowy wyjątkowy magazyn kulinarny

    Tagi: wydarzenia

    12 października ukazała się polska wersja skandynawskiego magazynu kulinarnego pt. FOOD & FRIENDS, którego oryginalny tytuł brzmi Mat & Vänner. W Skandynawii magazyn cieszy się dużym uznaniem i popularnością. Jest to jeden z bardziej prestiżowych magazynów kulinarnych północnej Europy, przedstawiający nowe trendy w sztuce kulinarnej, ale równie chętnie powracający do kuchni tradycyjnej. Podobny charakter ma mieć jego polski odpowiednik.

    Dwumiesięcznik FOOD & FRIENDS to magazyn dla prawdziwych smakoszy, osób poszukujących nowych smaków i miejsc, w których można je odnaleźć. Redaktorem naczelnym polskiej edycji pisma jest Igor Grzeszczuk, a zastępcą redaktora jest Camilla Hultqvist. Wraz z zespołem redakcyjnym dbają o szatę graficzną, dobór artykułów i tematykę. Twórcy pisma mówią, że proces jego tworzenia był prawdziwym wyzwaniem. Tym bardziej, że wzorem, który wytycza ścieżkę, jest wspomniany już, wiodący w Skandynawii magazyn Mat & Vänner, który w 2009 roku zdobył prestiżowe wyróżnienie Svenska Publishing-Priest.

    Głównym założeniem magazynu FOOD & FRIENDS w Polsce jest przedstawianie najciekawszych zjawisk zarówno z kuchni tradycyjnej, jak i tej nowoczesnej, promowanie nowych trendów w kulinariach skandynawskich i polskich. To swego rodzaju łącznik między kulinarnym światem północnej Europy a naszą rodzimą kuchnią, która również może być kuchnią nowoczesną, pełną potencjału, oferującą wspaniałe dania.

    Na polskim rynku istnieje niewiele pism poruszających tematykę kulinarną, a zwłaszcza tę poświęconą kuchni najwyższej jakości. Jednym z najbardziej popularnych jest miesięcznik Kuchnia, który stara się przyciągnąć czytelnika świadomego kulinarnie, lubiącego dobre smaki i gotowego za ten przywilej zapłacić. Jak widać Magazyn FOOD & FRIENDS ma podobne cele. Pismo adresowane jest głównie do aktywnych życiowo czytelników, zarabiających powyżej średniej, lecz przede wszystkim otwartych na nowe trendy i poszukujących nowych inspiracji, również kulinarnych – mówią twórcy magazynu.

    Artykuły, które znajdziemy na stronach tego magazynu, traktują o restauracjach, daniach, a także designie kuchni z wyższej półki. Prezentują niezwykłe miejsca, np. restauracje, które zachwycają nie tylko doskonałym i unikalnym menu dla wymagających smakoszy, ale także dopracowanymi, stylowymi i nowoczesnymi wnętrzami. Czytelnik może odnaleźć w magazynie miejsca, do których chciałby się udać lub przepisy na dania, których chciałby skosztować. Przepisy te na ogół nie należą do najprostszych w przygotowaniu i tanich, ponieważ pochodzą z restauracji lub hoteli, w których gotują najlepsi szefowie kuchni. Jednak zdarzają się też te bardziej przystępne cenowo i mniej skomplikowane. FOOD & FRIENDS to także źródło informacji na temat najnowszych trendów jeśli chodzi o wystrój kuchni, która nie tylko ma cieszyć oko i być kolejnym dopracowanym elementem wnętrza, ale także ma być funkcjonalna. Na szczególną uwagę zasługuje szata graficzna pisma. Przepiękne, duże zdjęcia potraw i wnętrz spełniają swoją rolę, gdyż skutecznie kuszą czytelnika. Nietypowym rozwiązaniem jest zebranie wszystkich przepisów na końcu magazynu, dzięki temu czytelnik nie musi wertować wszystkich stron, aby odnaleźć interesującą go potrawę.

    W pierwszym numerze pisma odbędziemy kulinarną wycieczkę po Kopenhadze i poznamy najlepszą restaurację na świecie - Nomę, w której króluje słynny szef kuchni René Redzepi. Poznamy też polskie magiczne restauracje mieszczące się w Poznaniu m.in. Spot, oraz w Krakowie, jak chociażby Trzy Rybki w Hotelu Starym. W magazynie jest także miejsce dla kulinarnych zakątków położonych poza miastem. O nich można się dowiedzieć z serii „Kulinarny Off Road”. W tym numerze zaprezentowany zostanie Pałac Dębowy. Nie zabraknie też przepisów na jesienne dania.