Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Europa na widelcu 2010

    Tagi: wydarzenia



    4 czerwca 2010, we Wrocławiu, ruszy druga edycja imprezy „Europa na widelcu”. Biuro Promocji Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia wraz z patronującymi wydarzeniu Robertem Makłowiczem oraz Piotrem Bikontem po raz kolejny zdecydowało się zorganizować ten festiwal ze smakami Europy w roli głównej.

    Festiwal „Europa na widelcu” organizowany jest w rocznicę pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce. W ubiegłym roku wydarzenie zgromadziło na wrocławskim Rynku wielu mieszkańców miasta oraz turystów przybyłych na wydarzenie z innych zakątków kraju oraz świata. W tym roku również podczas festiwalu wszyscy zainteresowani będą mieli okazję spróbować narodowych potraw z wszystkich 27 krajów Unii Europejskiej. Menu jest już ustalone i brzmi zachęcająco. Wśród smakołyków pojawią się m.in. szwedzki łosoś po królewsku, słowackie kluseczki z bryndzy, portugalska feijoada czy nasze narodowe dania, takie jak staropolski gulasz z chrzanem czy kotlety drobiowe z warzywami. Pełne menu festiwalu: www.smakiwroclawia.pl

    Kuchnię polską zaserwuje Multifood STP. Szef kuchni Hotelu Plaza będzie odpowiedzialny za kuchnię hiszpańską i szwedzką, a zespół z Hotelu Azyl za potrawy z Belgii i Bułgarii. Potrawy z Grecji zaserwuje Restauracja Akropolis, a włoskie Unilever Foodsolutions oraz Restauracja Novocaina. Zespół Szkół Gastronomicznych będzie odpowiadał za kuchnie: duńską, holenderską, łotewską i niemiecką. Z kolei firma cateringowa Nelson przygotuje potrawy z Francji, Irlandii, Luksemburga, Rumunii i Wielkiej Brytanii. Szef kuchni Art Hotelu zaserwuje specjały z Litwy i Węgier, a zespół Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotuje dania estońskie, fińskie, maltańskie, portugalskie, słowackie i słoweńskie. Dolnośląska Loża Kulinarna będzie odpowiadać za kuchnie: austriacką, cypryjską i czeską. Potrawy będą serwowane za 3 zł za porcję, a zebrane w ten sposób pieniądze trafią do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu i zostaną przeznaczone na stypendia dla najzdolniejszych.

    W programie, poza degustacją wspaniałych potraw europejskich, znajdą się pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i szefów kuchni najlepszych restauracji, koncert WrocLove Big Band i Ewy Bem, jarmark produktów spożywczych, sprzedaż i degustacja wyrobów w alei winiarzy i alei piwnej.

    Na uwagę zasługuje fakt, że w Polsce nie ma drugiej imprezy prezentującej kuchnię międzynarodową. Większość festiwali kulinarnych poświęcona jest potrawom lokalnym i regionalnym, natomiast we Wrocławiu można spróbować najlepszych dań z całej Europy.

    Więcej informacji o wydarzeniu:

    www.smakiwroclawia.pl
    www.wroclaw.pl

    2010.05.28