Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Dwumiesięcznik "Polska Gotuje" już w kioskach

    Tagi: wydarzenia

    Dwumiesięcznik „Polska Gotuje” to pierwszy w Polsce magazyn kulinarny, który powstał dzięki współpracy z licznym gronem rodzimych internautów. Unikalną formułę pismo zawdzięcza przepisom i zdjęciom blogerów i użytkowników serwisu polska-gotuje.pl.

    Najnowsze wydanie już na okładce uwodzi czytelników pyszną kolacją z afrodyzjakami. Gruszka w gorzkiej czekoladzie czy schab z brzoskwiniami to doskonała propozycja na walentynkowy wieczór. Amatorzy wołowiny znajdą w „Polska Gotuje” m.in. przepisy na pieczeń z porto czy tatar z brandy. Krzysztof Żołądek, szef kuchni restauracji „Dom Polski” uczy jak wybierać wołowinę do potraw, podpowiada co zrobić, by pieczeń była soczysta i krok po kroku pokazuje jak w pół godziny przygotować kruche zrazy zawijane. A ponieważ to zima i do tego ostatki, nasi autorzy zachęcają do porzucenia wszelkich diet i rozkoszowania się domowymi pączkami i faworkami. Najlepiej w Tłusty Czwartek.

    Warto wypróbować również przepis na pralinki domowej roboty, aby przekonać się, że własnoręcznie przygotowane łakocie smakują lepiej od tych ze sklepu. Z myślą o dzieciach zdejmujemy klątwę z kaszy manny i polecamy np. pomarańczową leguminę, którą pokocha każdy niejadek.

    Nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni jest miód. Maciej Żurek, założyciel Bractwa Pasieczników Wędrownych wyjaśnia, dlaczego warto jeść miód, gdzie w Polsce można kupić najlepszy i dlaczego życie człowieka związane jest z pszczołami.

    Nie mogło zabraknąć również bardziej krzepiącej odmiany złotego eliksiru, czyli miodów pitnych. Blogerzy polecają 6 tych tradycyjnie rodzimych napitków, oceniając ich aromat i walory smakowe. Proponujemy odpowiednią oprawę w postaci np. kamionkowych kieliszków, polskich serów dojrzewających oraz dobrze przyprawionych mięsiw.

    Kulinarnych inspiracji warto szukać również poza domową kuchnią. Redakcja magazynu podpowie do jakiej restauracji wybrać się na romantyczną kolację, zaś planującym urlopy poleci miasto kochanków czyli Wenecję.

    Wspólnie z blogerami redakcja magazynu wertuje i wybiera książki, oraz najpiękniejsze gadżety kulinarne, które mieć musi każdy wielbiciel dobrej kuchni. Informuje o najważniejszych wydarzeniach w świecie kulinarnym. A dzieje się sporo: Kaziuki w Wilnie i na Warmii, Targi Książek Kulinarnych w Paryżu, Euro-Gastro w Warszawie.

    „Polska Gotuje” to dowód kreatywności i otwartości Polaków, którzy nie zrywając z tradycją rodzimej kuchni, bawią się nią i definiują ją wciąż na nowo.