Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Czerwcowe wydanie Magazynu Food Service

    Tagi: wydarzenia

    W sprzedaży pojawiło się kolejne, czerwcowe wydanie Magazynu Food Service. W numerze - tematy związane z branżą kulinarną, najważniejsze wydarzenia miesiąca oraz znane postaci ze świata kuchni.

    W numerze, relacja z prestiżowej gali, która odbyła się 18 kwietnia w Londynie. Mowa o S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants – plebiscycie na 50 najlepszych restauracji na świecie. Pierwsza nagroda w tym roku przypadła Nomie – kopenhaskiej restauracji prowadzonej przez Rene Redzepiego – znanego widzom Kuchni.tv z dwóch dokumentów emitowanych na antenie Kuchni.tv „Smakując Północ” i „Noma: Punkt Wrzenia”. Swoje wrażenia z wydarzenia streścił w magazynie znany widzom Kuchni.tv – Wojciech Modest Amaro. W czerwcowym wydaniu Magazynu Food Service możemy dowiedzieć się więcej o tym słynnym polskim szefie kuchni - znanym głównie z nowoczesnego podejścia do gotowania. W wywiadzie, którego udzielił opowiada o swoim stosunku do kuchni polskiej, smakach dzieciństwa, które próbuje zamykać w swoich niezwykle kreatywnych potrawach, a także o projekcie swojej nowej autorskiej restauracji, którą zamierza wkrótce otworzyć. „To będzie miejsce, z którym w całości się utożsamiam, począwszy od widelca, dania na talerzu czy doboru załogi”. Dania z pewnością będę komponowane z najlepszych polskich składników - zapewnia Wojciech Modest Amaro.

    Adam Chrząstowski, szef kuchni Ancora w Krakowie, wypowiada się na temat specyfiki różnych zestawień i rankingów restauracji na świecie. Porównuje rankingi tworzone przez wyspecjalizowanych inspektorów kulinarnych z tymi tworzonymi przez zwykłych zjadaczy chleba i podróżników. Analizując wszelkie tendencje odnosi się także do sytuacji polskich restauracji i ich oceny w tego typu rankingach - głównie rodzimych.

    W majowym numerze Magazynu Food Service pojawiły się artykuły dotyczące żywienia dzieci. Przeanalizowano m.in. żywienie najmłodszych w wieku przedszkolnym. W tym numerze dowiemy się jak wygląda sposób żywienia dzieci w szkołach oraz jaka jest świadomość żywieniowa dzieci oraz tych, którzy za ich żywienie odpowiadają, począwszy od dyrektora szkoły, personelu kuchennego i rodziców, a skończywszy na samorządach lokalnych, które mają środki na finansowanie szkolnych obiadów. Dzięki wsparciu tych ostatnich obiady mogłyby być bardziej wartościowe i zróżnicowane.

    Ponadto z magazynu dowiemy się jakie polskie składniki są najbardziej lubiane i cenione przez zagranicznych szefów kuchni. Poznamy także walory najstarszego polskiego trunku – miodu pitnego, oraz zdrowotne, lecznicze i smakowe właściwości aromatycznej szałwii.