Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Czas na gęsinę!

    Tagi: wydarzenia

    Trwa akcja "Najlepsza gęsina na św. Marcina" finansowana za środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

    W ramach akcji ponad 100 restauracji w całej Polsce serwuje od 11 listopada gęsinę w różnej postaci. Lista restauracji dostępna jest na stronie: www.czasnagesine.pl. Wszelkie informacje dostępne są na tej stronie i na Facebooku - fan page Czas na gęsinę. Tam prezentowane są filmy realizowane w ramach Gęś TV, czyli rozmowy z osobami ze świata gastronomii i mediów na tematy gęsie, a także video relacje ze spotkań i warsztatów.

    Poza tym organizowane są warsztaty dla szefów kuchni, którzy chcą podszkolić swoje umiejętności w zakresie gęsiny, warsztaty dla pasjonatów i spotkania z lokalnymi Kołami Gospodyń Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego. W soboty i niedziele: 19-20 listopada, 26-27 listopada, 3-4 grudnia oraz 10-11 grudnia w karcie restauracji Daglezja w Przysieku pod Toruniem pojawią się dania z gęsiny przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Reprezentowane będą wszystkie tradycje kulinarne województwa. Będą dania z Pałuk, z Ziemi Chełmińskiej i Dobrzyńskiej, z Kujaw, Borów Tucholskich i Kociewia.

    Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

    11-13 listopada, Przysiek pod Toruniem
    Dzień Niepodległości świętowano w tym roku w największej Karczmie Gęsiej na świecie. Na gości Festiwalu Gęsiny czekało mnóstwo atrakcji. Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny był kulminacyjnym punktem akcji promocyjnej „Najlepsza Gęsina na św. Marcina”, której organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Był największym podczas całej akcji wydarzeniem masowym, nie tylko promocyjnym i kulinarnym, ale również – wielkim kiermaszem, podczas którego można było kupić świeże i mrożone gęsi, produkty z gęsiny oraz inne produkty regionalne, tradycyjne i przyjazne dla zdrowia. Do Przysieku przyjechało w tym roku 50 wystawców. Przygotowano również mnóstwo atrakcji dla dzieci, w tym mini ZOO. Festiwal odwiedziło w tym roku 7 tys. gości – zarówno z okolicy, jak i z Warszawy i innych dalszych miast.

    Centralnym punktem Festiwalu była wielka Gęsia Karczma, czyli hala namiotowa na 750 miejsc, z ławami i stołami, gdzie serwowane były dania z gęsiny. W hali namiotowej postawiona została również scena, na której prezentowały się zespoły grające muzykę na żywo. Piątkową imprezę poprowadził Piotr Grabowski, aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Przeprowadził konkursy i zabawy dla publiczności. W Sali seminaryjnej ODR Przysiek odbywały się niezależne animacje dla dzieci. Na ekranie w Gęsiej Karczmie można było zobaczyć kultowe polskie komedie – „Sami swoi”, „Miś” i „Kiler”. Wystąpiła orkiestra dęta, a po niej Zespół Pieśni i Tańca „Płomienie” oraz grupa Black Velvet. Wieczorem tańczono przy polskiej muzyce rozrywkowej wraz z wideoklipami.

    W piątek 11 listopada o godz. 14 w restauracji Daglezja w Przysieku pod Toruniem odbył się Uroczysty Obiad, na który Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Pan Piotr Całbecki, zaprosił kombatantów z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Serwowano potrawy z gęsiny: roladę z gęsi z piernikiem toruńskim, gęś z gąskami (grzybami), żur kujawski na gęsinie z półgęskiem oraz pieczoną gęś z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły.

    Głównym punktem programu w sobotę (12 XI) był południowy „showcooking”, poświęcony gęsinie, połączony z elementami warsztatów dla wszystkich zainteresowanych. Poprowadził go Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie. Niedziela (13 XI) była czasem rodzinnym. W Przysieku odbyły się Słodkie Warsztaty Kulinarne dla dzieci, prowadzone przez Tomasza Dekera,jednego z najlepszych polskich cukierników, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a także pokazano spektakl „Czerwony Kapturek” w wykonaniu aktorów Teatru Baj Pomorski.