#AKCJAIMPROWIZACJA Akcja Improwizacja LURPAK

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Boże Narodzenie

    Tagi: kuchnia polska, potrawy wigilijne



    Świecące lampki, girlandy w kształcie gwiazd i świec, zapach choinek na ulicach i w domach, karpie pływające w wannie, czekające na uroczyste wejście na stół, to obraz, który widzimy w Wieczór Wigilijny.


    24 grudnia to data obowiązującą w kościołach zachodnich wyznania rzymskokatolickiego, natomiast w kościołach greckokatolickim i prawosławnym Wigilia obchodzona jest 6 stycznia. Polacy przywiązują dużą wagę do uczczenia tego dnia, w którym to według religii katolickiej przyszedł na świat Jezus Chrystus. Tradycja nakazuje ścisły post, aż do kolacji. Mimo tego, że kościół zniósł zakaz spożywania wędlin i mięs, w wielu polskich domach spożywa się postne potrawy. Dodatkowo różnorakie smakołyki wieszane są na choince wraz z bombkami i innymi ozdobami świątecznymi. Dawniej każdy smaczny drobiazg powieszony na świątecznym drzewku miał swoją symbolikę. Jabłka oznaczały zdrowie i urodę, orzechy, miały zapewnić dobrobyt i siły witalne, łańcuchy wzmacniały więzy rodzinne.


    Według polskiej tradycji, Wieczór Wigilijny jest najważniejszym wieczorem Świąt Bożego Narodzenia. Wraz z oczekiwaniem na pierwszą gwiazdkę (nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej) na stół wkraczają wspaniałe postne dania, zgodnie z tradycją powinno być ich 12. Królują ryby przyrządzane na wiele sposobów, pierogi z kapustą i grzybami, zupy – postny czerwony barszcz z uszkami lub grzybowa z łazankami oraz do popicia kompot z suszu. Nie brakuje również wspaniałych wigilijnych ciast i ciasteczek jak np: makowca czy pierników.


    Jak Polska długa i szeroka dania wigilijne różnią się miedzy sobą w zależności od regionu, aczkolwiek zauważalne są również podobieństwa:


    ŚLĄSK - Tutaj tradycja nakazuje, aby stół był bogato zastawiony. Często podaje się postne zupy takie jak: grzybowa lub „kapuśnica z grzybami”, czy bardzo efektowna zupa migdałowa. Wśród ryb tak jak i w całej Polsce wyróżnia się karpia. Pojawiają się również śledzie, ale bardziej jako dodatek. Do ryb podaje się „kartofle” (wpływ kuchni niemieckiej). Głównie serwowane są kapusta z grzybami oraz kluski z ziemniaków bądź jęczmienia, które na Śląsku są niezwykle popularne. Do dań zawsze obecnych na wigilijnym śląskim stole zaliczana jest moczka, a na deser podawana jest drożdżowa baba z bakaliami. Często do dań dodaje się także suszone śliwki.


    PODLASIE - Ta kuchnia charakteryzuje się wieloma wpływami z kresów (Białorusi, Ukrainy), dlatego też większość potraw wigilijnych również pochodzi z tych regionów. Serwuje się kutię oraz kisiel z mąki owsianej. Najczęściej podawaną zupą jest postny barszcz z grzybami, a po nim zazwyczaj wkracza smażona ryba i kluski z makiem polane olejem lnianym.


    WARMIA I MAZURY- W związku z faktem, że okolice te zamieszkuje wielu przyjezdnych z Litwy czy Białorusi, kuchnia warmińsko-mazurska jest zdominowana przez potrawy stamtąd przywiezione. Na Wigilię serwuje się barszcz lub zupy owocowe, śledzie w oleju, kasze przyrządzane na wiele sposobów oraz ziemniaki. Pierogi z kapustą i grzybami to też bardzo popularne danie. Natomiast w pierwszy i drugi dzień świat na stół wkraczają gęś, mięso oraz ryby z mazurskich jezior.


    MAZOWSZE - Tutaj serwowane są zazwyczaj: postny czerwony barszcz z uszkami, ryby takie jak karp w śmietanie czy w galarecie, kluski z makiem, lub panierowane i smażone grzyby suszone oraz postny bigos. Do popicia każdego dania, podawany jest kompot z suszu. Często, mimo tego, że to przysmak ze wschodu, podawana jest kutia. Dawniej w bogatszych domach mieszczan na stole obowiązkowa była zupa rybna. Ze słodyczy serwuje się baby drożdżowe, makowce oraz pierniki i galaretki.


    POMORZE i KASZUBY - Ze względu na to, że ten region Polski jest bogaty we wszelakie ryby z morza i z jezior, na stołach wigilijnych jest ich mnóstwo jak np: wędzone węgorze i wszelkie odmiany śledzi np. duszone z jabłkami, śledzie po kaszubsku. Obok barszczu, serwowana jest zupa rybna. Popularne są również pierogi z rybnym farszem. Dania, a głównie ciasta, osładza się konfiturą z czerwonej róży.


    WIELKOPOLSKA I POZNAŃ - Tutaj wśród dań wigilijnych królują zupa z konopi, groch z kapustą, pierogi z grzybami, suszone grzyby smażone na oleju. W Poznaniu - zagłębiu ziemniaczanym - oczywiście nie można obyć się bez ziemniaków serwowanych do wigilijnych dań, a do najbardziej popularnych słodyczy zalicza się szyszki z kaszy z bakaliami.


    GÓRY i PODHALE - Górale raczej mają skromne podejście do świat Bożego Narodzenia. Tutejsze potrawy są raczej proste. Wiele dań przyrządza się z ziemniaków i podhalańskich serów, takich: jak oscypek czy bundz. Popularne są bukty – czyli kopytka czy moskole – podpłomyki z gotowanych ziemniaków. Serwowana jest również kapusta i kłóty czyli kapusta z ziemniakami. Słodyczy do dań dodają miód i suszone śliwki. Te ostatnie są również składnikiem postnej kwaśnicy.


    Mimo różnorodności dań i wystroju, w każdym domu dba się o ciepłą atmosferę. Przy każdym stole zgodnie z tradycją przygotowane jest miejsce, dla niespodziewanego gościa, który mógłby pojawić się podczas Wigilii. Dawniej to miejsce przeznaczone było dla ducha przodków, a w XIX w rodziny zostawiały wolne miejsce dla członka rodziny, licząc na jego powrót z zesłania na Syberię. Pod obrusami umieszcza się sianko, które ma przynieść dobrobyt, a zaraz przed rozpoczęciem kolacji, rodziny dzielą się opłatkiem, składając sobie najlepsze życzenia. Następnie przychodzi czas kolędowania. Niekiedy całe rodziny użyczają swoich gardeł by wyśpiewywać „Lulaj, że Jezuniu”, czy też „Wśród nocnej ciszy”. Ten wyjątkowy dzień uwieńczony jest wspólnym wyjściem do kościoła, na pasterkę, gdzie dalej czczone jest przyjście Zbawiciela na świat. Bardziej zmęczeni wigilijnymi atrakcjami udają do snu, by następnego dnia dalej cieszyć się świąteczną atmosferą.


    Wieczór Wigilijny ma równie ważne znaczenie na Słowacji i u naszych wschodnich sąsiadów na Litwie. Polacy najbardziej tradycyjnie podchodzą do tych świat przestrzegając postu i wszystkich bożonarodzeniowych zwyczajów religijnych.


    Na zachodzie święta są raczej komercyjnym wydarzeniem bez większych przesłanek religijnych i kojarzą się raczej z masą Mikołajów krążących po ulicach i domach handlowych. W Stanach Zjednoczonych czy w Wielkiej Brytanii serwowany jest indyk z żurawiną. We Francji najczęściej podawana jest gęś oraz pasztet z gęsich wątróbek, a w Danii np: jada się pieczoną kaczkę. Włosi najbardziej uroczyście obchodzą Święta Bożego Narodzenia, aczkolwiek Wigilia traktowana jest skromnie. Na stołach raczej nie pojawiają się żadne tradycyjne dania. Jest to dzień oczekiwania na Pasterkę, a Rzymianie mają okazję spotkać się wtedy na placu Św. Piotra.


    Kuchia.tv również poczyniła świąteczne przygotowania. Na antenie, Para w kuchni przygotuje polskie dania z domieszką wpływów międzynarodowych, Słodki drań zaprezentuje świąteczne desery i wypieki, a wspaniały Jamie Oliver pokaże świąteczne potrawy z Wielkiej Brytanii.