Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Bocuse d'Or Poland już za nami

    Tagi: wydarzenia

    W dniach 26-27 sierpnia, na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich w Hali Expo ul. Stefanowskiego 30, odbyła się „Selekcja Bocuse d’Or Poland”. Była to selekcja do europejskich eliminacji światowego i najbardziej prestiżowego konkursu w dziedzinie gastronomii „Bocuse d’Or”. kuchnia+ była patronem medialnym imprezy.

    Bocuse d’Or to jeden z najbardziej znamienitych i prestiżowych konkursów dla wykwalifikowanych szefów kuchni na świecie. Organizowany w Lyonie od 1987 roku. Właśnie w tym mieście, podczas wystawy o charakterze kulinarnym – pojawił się pomysł konkursu dla kucharzy przeprowadzanego na żywo przed publicznością i jury. Paul Bocuse, najznamienitszy mistrz kuchni francuskiej, uznany za kucharza XX wieku, zorganizował pierwszy taki konkurs kulinarny, który obecnie odbywa się co dwa lata. Inspiracją była dlań Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna organizowana w Niemczech - Internationale Kochkunst Ausstellung. W Bocuse d’Or startuje 24 najlepszych kucharzy z całego świata wybranych w prestiżowych konkursach narodowych, w krajach, z których kandydat pochodzi. Każdy z krajów, który chce wziąć udział w konkursie Bocuse d’Or musi przejść kontynentalne kwalifikacje. Dotyczą one Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej. Dla pozostałych krajów odbywa się system indywidualnych wniosków. Pierwszy etap Bocuse d’Or Europe, wyłaniający 12 najlepszych młodych kucharzy w Europie, odbył się na początku lipca 2008 roku w Norwegii. Natomiast finałowa rozgrywka zawsze ma miejsce jak zwykle w Lyonie i wtedy do finalistów europejskich dołączają także ci z innych państw świata. Celem Bocuse d'Or Europe jest wybór państw europejskich, które będą uczestniczyć w finale Bocuse d'Or, który odbywa się w Lyonie we Francji. Kraje, które znajdą się na 12 pierwszych miejscach, zostaną sklasyfikowane do finału Bocuse d’Or.

    Bocuse d'Or Europe to wydarzenie, które odbywa się co 2 lata w innym europejskim kraju. Kraje ubiegające się o organizację imprezy muszą dostać zgodę od Europejskiego Komitetu Organizacyjnego. W Polsce w tym roku selekcja do Bocuse d’Or Europe odbyła się w Łodzi, w dniach 26-27 sierpnia 2011 r., podczas „Festiwalu - Smaki Francuskie”. Podczas selekcji został wyłoniony kandydat, który będzie reprezentował nasz kraj na Bocuse d’Or Europe 2012, tym razem organizowanym w Brukseli. Zwycięzca będzie miał szansę walczyć o najlepszy tytuł w dziedzinie gastronomii podczas finału w Lyonie. Patronem medialnym tegorocznej selekcji Bocuse d’Or Poland była kuchnia+.

    Relację z wydarzenia pt. Warsztaty na szczycie - Konkurs Bocuse d'Or można zobaczyć na antenie Kuchni.tv.

    Najbliższe emisje:

    piątek, 2 września, godz. 21:15
    poniedziałek, 5 września, godz. 09:50
    wtorek, 6 września, godz. 17:05
    czwartek, 8 września, godz. 00:00
    piątek, 9 września, godz. 08:00 o 21:15
    sobota, 10 września, godz. 06:30

    Wyniki:
    1 miejsce: Marcin Jabłoński, "Bukiet Smaków" Gospodarstwo Ekologiczne - pokazy szkolenia. Rozalin
    pomocnik: Maciej Siąkowski

    2 miejsce: Kamil Skrok, Restauracja Rodzinna Cammino, Łódź
    pomocnik: Kamil Bednarek

    3 miejsce: Liliana Filipiak, restauracja Lili, Łódź
    pomocnik: Damian Kolasa

    Najlepsze danie rybne: Janusza Małyszko i Piotr Rutecki restauracja "pod Łososiem" Gdańsk.

    Najlepsze danie mięsne: Łukasz Partyka i Michał Sławik Hotel HP Park Plaza Wrocław.

    Lista jurorów profesjonalnych:
    Przewodniczący Dimitri Demjanov - President Academy Bocuse d'Or Estonii
    Patrik Jaros - President Academy Bocuse d'Or z Niemiec
    Giancarlo Perbellini President - Academy Bocuse d'Or Włoch
    Jakob de Neergaard President - Academy Bocuse d'Or Danii - jego drużyna w tym roku zdobyła I miejsce w finale światowym Bocuse d'Or w Lyonie
    Miltos Karoubas - President of the Greek Chef Club
    Juror techniczny Rafał Jelewski - tegoroczny uczestnik finału światowego Bocuse d'Or

    Lista jurorów degustacyjnych:
    Robert Sowa - Klub Szefów Kuchni
    Joseph Seeletso - współwłaściciel restauracji "Josephs Wine & Food"
    Theo Vafidis - Ekspert i Doradca Kulinarny Executive Chef Grecka Kuchnia
    Adam Chrząstowski - właściciel i szef kuchni restauracji Ancora
    Grzegorz Parczewski - właściciel restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy

    Uczestnicy musieli przygotować dania od podstaw, dostali w całości rybę oraz królika. Wszystkie dodatki też musieli przygotować na miejscu. Drużyny startowały kolejno po sobie z 10 min przerwą między jedną drużyną a druga. Dania były oceniane przez profesjonalne jury z krajów europejskich, którzy są prezesami narodowych Akademii Bocuse d'Or i byli jurorami podczas europejskich eliminacji jak i podczas samego finału Bocuse d'Or Lyon. Jurorzy oceniali między innymi: poprawność techniczną, prezentację potrawy, dobór składników i dodatków, smak. W sumie wystartowało 8 drużyn, 4 26.08 i 4 27.08. Ogłoszenie wyników nastapiło podczas konkursu, natomiast wręczenie nagród i dyplomów odbyło się podczas Gala Dinner w Instytucie Europeistyki w Łodzi.

    Więcej informacji o wydarzeniu na stronie www.bocusedor.pl.

    GALERIA ZDJĘĆ