Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Bocuse d’Or Poland

    Tagi: wydarzenia

    W dniach 26-27 sierpnia, na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich w Hali Expo ul. Stefanowskiego 30, odbędzie „Selekcja Bocuse d’Or Poland”. Jest to selekcja do europejskich eliminacji światowego i najbardziej prestiżowego konkursu w dziedzinie gastronomii „Bocuse d’Or”. kuchnia+ jest patronem medialnym imprezy.

    Bocuse d’Or to jeden z najbardziej znamienitych i prestiżowych konkursów dla wykwalifikowanych szefów kuchni na świecie. Organizowany w Lionie od 1987 roku. Właśnie w tym mieście, podczas wystawy o charakterze kulinarnym – pojawił się pomysł konkursu dla kucharzy przeprowadzanego na żywo przed publicznością i jury. Paul Bocuse, najznamienitszy mistrz kuchni francuskiej, uznany za kucharza XX wieku, zorganizował pierwszy taki konkurs kulinarny, który obecnie odbywa się co dwa lata. Inspiracją była dlań Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna organizowana w Niemczech - Internationale Kochkunst Ausstellung. W Bocuse d’Or startuje 24 najlepszych kucharzy z całego świata wybranych w prestiżowych konkursach narodowych, w krajach, z których kandydat pochodzi. Każdy z krajów, który chce wziąć udział w konkursie Bocuse d’Or musi przejść kontynentalne kwalifikacje. Dotyczą one Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej. Dla pozostałych krajów odbywa się system indywidualnych wniosków. Pierwszy etap Bocuse d’Or Europe, wyłaniający 12 najlepszych młodych kucharzy w Europie, odbył się na początku lipca 2008 roku w Norwegii. Natomiast finałowa rozgrywka zawsze ma miejsce jak zwykle w Lionie i wtedy do finalistów europejskich dołączają także ci z innych państw świata. Celem Bocuse d'Or Europe jest wybór państw europejskich, które będą uczestniczyć w finale Bocuse d'Or, który odbywa się w Lionie we Francji. Kraje, które znajdą się na 12 pierwszych miejscach, zostaną sklasyfikowane do finału Bocuse d’Or.

    Bocuse d'Or Europe to wydarzenie, które odbywa się co 2 lata w innym europejskim kraju. Kraje ubiegające się o organizację imprezy muszą dostać zgodę od Europejskiego Komitetu Organizacyjnego. W Polsce w tym roku selekcja do Bocuse d’Or Europe odbędzie się w Łodzi w dniach 26-27 sierpnia 2011 r. podczas „Festiwalu - Smaki Francuskie”. Podczas selekcji zostanie wyłoniony kandydat, który będzie reprezentował nasz kraj na Bocuse d’Or Europe 2012, w tym roku organizowanym w Brukseli. Zwycięzca będzie miał szansę walczyć o najlepszy tytuł w dziedzinie gastronomii podczas finału w Lionie. Patronem medialnym tegorocznej selekcji Bocuse d’Or Poland jest także kuchnia+.

    Dzięki temu konkursowi umożliwiany jest rozwój kariery zawodowej na najwyższym poziomie oraz zdobywanie cennego doświadczenia. To także sprawdzian kwalifikacji i zdolności najlepszych kucharzy świata.

    Więcej informacji o wydarzeniu na stronie www.bocusedor.pl.