Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Beaujolais Nouveau

    Tagi: napoje, winiarstwo



    Jak co roku, w trzeci czwartek miesiąca, w wielu restauracjach i winiarniach rozpocznie się wielka degustacja młodego i znanego już na całym świecie wina Beaujolais Nouveau. W tym roku (2010) wydarzenie to przypada na 18 listopada. To młode wino, uznawane za radosne znowu zaskoczy nas swoim smakiem i świeżością.


    Wino to produkowane jest ze specjalnego szczepu winogron zwanych Gamay, rosnących w Beaujolais - regionie umiejscowionym między Macon, a Lyonem. Rejon w latach siedemdziesiątych XX wieku zasłynął z produkcji tego młodego wina, którego smak celebrowany jest co roku, aż do dziś. W związku z tą rosnącą popularnością pod koniec lat 80. regionalni producenci wina, chcąc jeszcze bardziej wyróżnić dzień podczas, którego odbywała się pierwsza coroczna degustacja Beaujolais, ustanowili święto Les Sarmentelles - zwane inaczej Świętem Winnej Łodygi. Jest ono obchodzone niezwykle hucznie i ma ono już niemal charakter święta narodowego. W historycznej stolicy regionu - Beaujeu, przygotowania do otwarcia pierwszych w danym roku butelek ze słynnym młodym winem trwają już na tydzień przed każdym trzecim czwartkiem listopada. Ludność lokalna oraz Francuzi przybywający z innych regionów kraju, a nawet zagraniczni turyści w tym czasie tłumnie udają się na południe Francji do regionu Beaujolais. Chcą osobiście wziąć udział w tym wielkim winnym wydarzeniu i degustować wino w samym sercu jego powstawania. Smakiem tego młodego wina można się delektować dopiero po północy, ze środy na czwartek, gdyż wcześniej jest to prawnie zabronione. Pozwolenie na nieco wcześniejszą degustację, na 30 minut przed północą, mają jedynie winiarze. Podczas tego wydarzenia, miasto tętni życiem, wszystkie lokale gastronomiczne, bary, pensjonaty i hoteliki są oblegane przez przyjezdnych, a wino leje się strumieniami. Jednak święto Beaujolais to nie tylko czas degustacji wina, ale także zwiedzania winnic i historycznych zakątków miasta Beaujeu oraz smakowania tutejszych kulinarnych przysmaków, które przygotowywane są z myślą o winach przeznaczonych do dłuższego starzenia oraz młodym Beaujolais Nouveau. Tutejsze wina wytyczają smak kuchni oraz rytm dnia.


    Obecnie Beaujolais Nouveau jest niezwykle popularne na całym świecie, a dzięki niemu Francja odniosła wielki marketingowy sukces. Świat ogarnęło szaleństwo, a wino degustowane jest już nie tylko w regionie Beaujolais, ale w każdym innym zakątku naszego globu. Sukces wina doprowadził do produkcji podobnych młodych win w innych państwach np: we Włoszech, które zajęły się produkcją vino novello.


    Beaujolais Nouveau powstaje w ciągu kilku tygodni od momentu winobrania do butelkowania. Młode wino poddawane są maceracji węglowej, a następnie czasami pasteryzacji. Jest to czerwone wino, które powinno być schłodzone, tak jak białe (najlepsza temperatura to 11 – 19 stopni Celsjusza). Ma niedojrzały, ale orzeźwiający i lekki smak, z wyczuwalną nutą owocową. Podawane jest zazwyczaj do lekkich posiłków np. drobiu lub ryb. Wino nie nadaje się do dłuższego leżakowania i powinno być skonsumowane w ciągu kilku miesięcy od daty produkcji.


    Mimo tego, że ten młody trunek nie jest zaliczany do win wykwintnych, a wręcz podchodzi się do niego z lekkim przymrużeniem oka, moda na jego spożywanie i raczenie się jego charakterystycznym smakiem nie przemija. Wino z pewnością zdobędzie swoich nowych wielbicieli, a producenci mogą cieszyć się kolejnymi sukcesami.

    Konsultacja: "Magazyn Wino", www.magazynwino.pl