Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    7. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

    Tagi: wydarzenia

    Misją tegorocznego Festiwalu Dobrego Smaku jest reaktywacja ulicy Piotrkowskiej jako miejsca najlepszych kawiarni i restauracji. Festiwal ma zachęcić łodzian i nie tylko do odwiedzenia wszystkich festiwalowych lokali na tym kulinarnym szlaku Łodzi.

    Tegoroczny Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się 25-27 czerwca zmienił w tym roku swoją formułę. Siódma edycja imprezy angażuje w wydarzenia festiwalowe restauracje i kawiarnie oraz herbaciarnie z ulicy Piotrkowskiej aktywizując tym samym ikonę Łodzi.

    Lokale biorące udział w Konkursie na Najlepszą Restaurację Festiwalową, przygotują dla wszystkich swoich gości specjalne danie festiwalowe w cenie 9 zł. Niski koszt i niewielka porcja potrawy mają zachęcić łodzian do spróbowania jak największej ilości festiwalowych dań. Wśród degustujących znajdzie się także anonimowe jury, które oceni smak, jakość obsługi oraz atrakcyjność miejsca.

    Tegoroczna edycja Festiwalu polegać będzie nie tylko na rywalizacji między restauracjami. W wydarzeniu wezmą również udział herbaciarnie i kawiarnie, które już poza konkursem, serwować będą wszystkim swoim gościom specjalny zestaw festiwalowy w cenie 7 zł. Uczestnicy Festiwalu po spróbowaniu festiwalowych dań w restauracjach będą mogli wstąpić do kawiarni bądź herbaciarni i spróbować tam niezwykłych deserów, napić się kawy po amerykańsku lub zielonej herbaty.

    Partnerem Festiwalu jest Gazeta Wyborcza, która w weekend festiwalowy wystawi swój namiot. Będzie w nim można napić się kawy, zapoznać się z ofertą świeżych ziół oraz otrzymać wszystkie materiały promocyjne festiwalu i zasięgnąć informacji o festiwalu. Natomiast Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie postanowiło zorganizować kulinarną grę miejską, która odbędzie się 26 czerwca 2010. Polegać będzie ona na odwiedzeniu wszystkich festiwalowych lokali, rozwiązaniu czekających tam na uczestników zadań i zebraniu jak największej ilości punktów. Na zwycięzców gry czekają nagrody!

    7. edycja Festiwalu to nie tylko konkurs dla restauratorów, ale również imprezy towarzyszące. Osoby zainteresowane nie tylko degustowaniem potraw zapraszamy do udziału w Szkole Dobrego Smaku. W sobotę i w niedzielę w andel's Hotel Łódź w trakcie prowadzonych na żywo pokazów kulinarnych szefowie kuchni zaprezentują sposób przyrządzania swoich ulubionych potraw. Warsztaty odbędą się w grupach 20 osobowych. Na uczestników czekają niespodzianki. Aby wziąć udział w Szkole trzeba zarejestrować się pod adresem: [email protected]

    W ramach siódmego Festiwalu Dobrego Smaku zorganizowana będzie także Konferencja przeznaczona dla restauratorów, szefów kuchni oraz managerów restauracji. Tematem przewodnim będzie „Jak wykorzystać kryzys, aby osiągnąć sukces?”. Konferencja to odpowiedź organizatorów na potrzeby branży gastronomicznej. Na konferencji wykłady wykłady poprowadzą: Constant-Michel Labarre- francuski mistrz kuchni, Przemysław Andrzejak - przedstawiciel BEST PLACE- Europejskiego Instytutu Marketingu Miejsc, Sławomir Chrzczonowski- Sommelier, juror międzynarodowych konkursów winiarskich, Jakub Majewski i Łukasz Pastuszka - Moomoo architects, Maciej Plutecki- Regionalny Związek Pracodawców Prywatnych Ziemi Łódzkiej LEWIATAN, Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska. Konferencja odbędzie się 25 czerwca w piątek, w łódzkim Hotelu Focus.

    Więcej informacji na stronie www.festiwaldobregosmaku.eu