Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    5. wydanie magazynu „Food&Friends”

    Tagi: wydarzenia

    5. wydanie magazynu „Food & Friends” od czerwca już dostępne w kioskach. W nim liczne przepisy na letnie lekkie dania oraz niekonwencjonalne potrawy z grilla. Nie zabraknie też przepisów na wyśmienite i eleganckie przekąski oraz desery, które podczas letnich wakacyjnych dni można popijać orzeźwiającymi drinkami.

    Redakcja magazynu odwiedziła światowej klasy szefa kuchni Hestona Blumenthala, którego widzowie Kuchni.tv znają z emitowanych na antenie serii „W poszukiwaniu perfekcji” i „Alchemicy w kuchni”. Z artykułu dowiemy się o jego nowej ekskluzywnej restauracji, która mieści się w luksusowym londyńskim hotelu Mandarin Oriental. Menu restauracji inspirowane jest średniowieczną kuchnią brytyjską lecz w nowoczesnym wydaniu. W karcie pojawia się m.in. makrela wędzona na sianie przyrządzona wg. przepisu z XVIII wieku, czy turbot podawany z jadalną sercówką. Jak w każdym projekcie tego wybitnego szefa kuchni, chodzi o ideę dobrego jedzenia, na najwyższym poziomie.

    W tym numerze nie zabrakło też podróży do Szwecji. Tym razem udamy się na Oaxen – małą szwedzką wysepkę, na której szef kuchni Magnus Ek, którego pasją jest wędzenie i grillowanie, przyrządza niekonwencjonalne potrawy wykorzystując klimat wyspy oraz jej naturalne dobra. Obecnie jego restauracja, której początki były dość skromne, znalazła się w rankingu The World’s 50 Best Restaurants.

    Jak przystało na lato w numerze nie mogło też zabraknąć wyprawy nad Bałtyk. Tym razem redakcja magazynu udała się do Sopotu i do Gdańska. W pierwszym mieście poznajemy szefa kuchni restauracji Bulaj – Artura Moroza – który serwuje wyśmienite rybne dania. Natomiast w Gdańsku szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Hilton przygotował propozycję wykwintnego letniego menu. W tym numerze poznamy też smak Kaszub. Szef kuchni w Kozim Grodzie, zapalony myśliwy, przygotował potrawy z dziczyzny z kaszubskich lasów.