Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    4. wydanie magazynu FOOD & FRIENDS

    Tagi: wydarzenia

    4. wydanie magazynu „FOOD & FRIENDS” już w kioskach. W nim liczne przepisy na eleganckie, wiosenne dania z wykorzystaniem nowalijek, a z uwagi na nadchodzące Święta Wielkanocne nie zabraknie też przepisów świątecznych np. na tradycyjny polski żurek w luksusowym wydaniu lub jajka przyrządzone w nietypowy sposób.

    Redakcja magazynu odwiedziła też światowej klasy szefa kuchni Alaina Passarda, którego widzowie Kuchni.tv znają z emitowanej na antenie Kuchni.tv serii dokumentalnej pt. „Wielcy szefowie kuchni”. Z artykułu dowiemy się jak mistrz uprawia jarzyny, które później są eksportowane do jego trzygwiazdkowej restauracji L’Arpège w Paryżu. Monsier Passard uważa, że tego typu uprawy powinny spełniać te same kryteria, jeśli chodzi o glebę i klimat, co najlepsze winnice.

    W tym numerze nie mogło też zabraknąć podróży kulinarnej do Szwecji, w której odwiedzimy dwie restauracje. Pierwsza z nich, prowadzona w Sztokholmie przez Pontusa Frithiofa, to miejsce modne, z którego właściciel chce stworzyć prawdziwą instytucję. Druga, to restauracja otworzona z dala od miejskiego zgiełku w pięknej i malowniczej Skanii. Jej właścicielem jest Daniel Berlin – wschodząca gwiazda kulinarna.

    W Polsce redakcja odwiedza piękny Wrocław, a w nim restaurację Aquario. Darek Barański ze swoim zespołem przygotował w niej wiosenne menu i dał lekcję nowoczesnej kuchni molekularnej. Doskonale znany w środowisku kulinarnym Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji w hotelu Platinum Palace, autor książek i współtwórca nurtu modern polish cusine zaprezentował fine dining na najwyższym europejskim poziomie. Kulinarny Off Road zawiódł redaktorów FOOD & FRIENDS w okolice Lądka Zdroju do Zamku na Skale, gdzie przy grillu gościł ich Marek Mol, członek zespołu zdobywców mistrzostwa świata w grillowaniu.