Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    2. edycja Warsaw Flair Challenge

    Tagi: wydarzenia

    3 i 4 marca 2011 roku w Warszawie odbywa się 2. edycja Warsaw Flair Challenge - największego w historii polskiego flair międzynarodowego konkursu barmańskiego. Po zeszłorocznym sukcesie WFC organizatorzy spodziewają się licznej reprezentacji światowej czołówki barmanów oraz wielkiego zainteresowania publiczności.

    Zorganizowany po raz pierwszy w styczniu 2010 roku Warsaw Flair Challenge - międzynarodowy konkurs dla barmanów w stylu flair (widowiskowej sztuce barmańskiej przyrządzania koktajli, przy jednoczesnym wykonywaniu skomplikowanych ewolucji sprzętem barmańskim i butelkami) -zelektryzował międzynarodową społeczność barmanów oraz przyciągnął publiczność. W dwudniowych zawodach, należących do światowej ligi konkursów Grand Slam World Tour, pod patronatem organizacji World Flair Association, wzięło udział prawie 50 zawodników ze ścisłej światowej czołówki barmanów, wykonywujących najbardziej widowiskowe pokazy robienia drinków. W warszawskim klubie Capitol swoje numery popisowe zaprezentowali reprezentanci 11 państw: Stanów Zjednoczonych, Argentyny, Francji, Finlandii, Ukrainy, Rosji, Wielkiej Brytanii, Włoch, Łotwy, Rumunii oraz Polski. W barwach naszego kraju wystąpiło 29 barmanów z najlepszych klubów i pubów.

    Zeszłoroczne zawody WFC wygrał Gianluigi Bosco z Włoch, który w trakcie 5 minutowego pokazu wykonał ponad 300 podrzutów żonglując 5 butelkami oraz innymi akcesoriami barmańskimi. W gronie finalistów nie zabrakło Polaka. 23-letni Marcin Cebula w ramach nagrody ufundowanej przez markę BOLS pojechał do House of BOLS w Amsterdamie, gdzie wziął udział w profesjonalnym szkoleniu BOLS Bartending Academy.

    Występy zawodników były oceniane przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association), w którego skład wchodziło 5 sędziów: z Finlandii, RPA, Wielkiej Brytanii, Węgier i Polski. Podczas finałowej rundy oceniano widowiskowość pokazu oraz smak, zapach i wygląd autorskiego koktajlu przygotowanego przez uczestników. W jury degustacyjnym zasiadł również Karol Okrasa, jeden z najlepszych w Polsce znawców kuchni, a także Michał Oszczyk, manager restauracji Blue Cactus oraz Patryk Le Nart, założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.

    Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flairowi barmani w Polsce: Tomek Małek, dwukrotny mistrz świata, i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z 1. edycji programu "Mam Talent". Partnerem projektu oraz sponsorem nagród jest marka BOLS.

    Ciekawostki

    *Początki stylu flair, widowiskowej sztuki przygotowywania drinków, sięgają XIX wieku, kiedy Jerry Thomas jako pierwszy w niekonwencjonalny sposób przygotował drinka zwanego Blue Blazer. W latach 90. XX wieku widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film „Koktajl” (Cocktail), w którym główną rolę zagrał Tom Cruise. Dziś w stylu flair specjalizują się barmani z najlepszych klubów i barów na całym świecie.
    *Pierwszy konkurs flair odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych. Potem jego zwycięzca trenował przez ponad 3 miesiące Toma Cruisa do roli w filmie „Koktajl“.
    *Obecnie rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie. Na największych zawodach startuje nawet do 100 zawodników z ponad 40 państw.
    Największe organizacje zrzeszające barmanów flair to World Flair Association, Flair Bartenders Association oraz International Bartenders Association.
    *Najlepsi barmani flairowi trenują zazwyczaj około 5 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening wydłuża się do ponad dziesięciu godzin dziennie.
    *W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.
    *Podczas startu na flairowych zawodach zdarzają się tzw. „upadki“ - nieudane ewolucje, po których wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu błąd tego typu popełnił 72 razy.
    *Flair w pewnym stopniu jest sportem urazowym - zdarzają się rozcięcia skóry rąk, stóp i twarzy.

    O organizatorach

    Flair Factory to agencja barmańska założona przez pasjonatów sztuki flair: Tomka Małka i Marka Posłusznego, wielokrotnych zwycięzców i finalistów największych zawodów barmańskich, m.in. londyńskich Roadhouse, francuskich Paris Flair Open, amerykańskich Nations Flair Challenge oraz polskich Independent Flair League. Małek i Posłuszny są najlepszymi flairowymi barmanami w Polsce. W 2007 roku zostali wyróżnieni nagrodą New Player przyznawaną dla nowych gwiazd flair przez największe organizacje zrzeszające barmanów FBA. Z kolei w 2008 rok Tomek Małek odniósł życiowy sukces zajmując 1. miejsce na zawodach Nations Flair Challenge w Las Vegas, gdzie zdobył tytuł mistrza świata w stylu flair. Dorobek tych zawodników to ponad 450 pokazów i prezentacji na eventach w kraju i zagranicą.

    CEDC jest największym producentem wódki na świecie. W Polsce i Rosji produkuje takie marki jak m.in. BOLS, Absolwent, Żubrówka, Soplica, Green Mark, Zhuravli, Parliament i Royal Vodka. CEDC eksportuje obecnie Żubrówkę i Green Mark na wiele światowych rynków, włącznie ze Stanami Zjednoczonymi, Anglią, Francją i Japonią.