Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

27 lipca 2016

Żarcie Na Kółkach w Gdańsku

Żarcie Na Kółkach - czyli pierwszy i największy w Polsce projekt eventowy skupiający food trucki na przepysznych imprezach gastronomicznych - po 3 sezonach aktywnej pracy w Warszawie rusza dalej w Polskę! 30 i 31 lipca gastrowozy ugoszczą mieszkańców Trójmiasta na terenie Stoczni Gdańskiej. Na zlocie pojawi się 20 food trucków z różnorodnym menu. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Szamochody, jadłowozy, mobilne gastronomie, foodtrucki - słowem Żarcie Na Kółkach z każdym sezonem są coraz popularniejsze. W lecie, gdy na ulicach jest ich najwięcej, są najmocniej okupowane przez gości, którzy rezygnują z siedzenia w dusznych restauracjach na rzecz rozmaitych dań na świeżym powietrzu prosto z ciekawego samochodu. A foodtruckowcy prześcigają się w pomysłach na oryginalne menu - bo poza niekwestionowanych królem street foodu, jakim jest burger, na ulicach spotykamy auta z daniami krajów takich jak Meksyk, Japonia, Węgry, Włochy, Anglia, Polska, Chiny, Jamajka - długo można wymieniać. Spektrum dań jest coraz szersze: kanapki, zupy, lody, ciastka, wafle, sushi, ryby, tacos, zapiekanki, gofry, dania fit i wege, szejki, koktajle, naleśniki - kto wie, co jeszcze pojawi się w Gdańsku? Każdy, kto jest ciekawy, musi pojawić się na miejscu. Do tego muzyka, bar, strefa chillout, ramka z polaroida do zabaw ze zdjęciami i wiele, wiele innych niespodzianek. Warto zarezerwować całe dwa dni, bo w kilka godzin nie będzie szans spróbować wszystkiego.

Żarcie Na Kółkach zrodziło się latem 2013 roku i miało być pomysłem jednorazowym, wakacyjnym, w odpowiedzi na gigantyczną popularność wozów z jedzeniem. Realizacja tego projektu przerosła oczekiwania organizatorów oraz samych uczestników i spotkała się z tak ciepłym odbiorem oraz ogromną frekwencją gości, że projekt przerodził się w jedyny obecnie cykliczny event foodtruckowy. Warto śledzić ich kolejne kroki, bo sezon 2016 na pewno będzie obfitował w wiele niespodzianek.

ŻARCIE NA KÓŁKACH: Wczasy Nad Morzem x Mustache Yard Sale
30-31 lipca, Centrum Stocznia Gdańska, ul. Wałowa 27 a
wstęp wolny

Wydarzenie: https://www.facebook.com/events/772923632850484/
Fanpage projektu: https://www.facebook.com/zarcienakolkach
Strona www: http://zarcienakolkach.com.pl/
powrót