Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

18 września 2012

Wrześniowo-październikowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS

W sprzedaży ukazał się kolejny numer magazynu FOOD & FRIENDS. Tematem przewodnim tego wydania są jesienne dary natury, z których można przyrządzić pyszne potrawy.

Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na wspaniałe jesienne przysmaki. W tej edycji magazynu FOOD & FRIENDS znajdziemy szereg przepisów z wykorzystaniem pysznych karczochów, jabłek, śliwek. Poznamy receptury na przyrządzanie marynowanych warzyw: pomidorów, dyni, kabaczków, które z powodzeniem będzie można wykorzystać zimą. Jednak, aby tak szybko nie zapominać o lecie, redakcja magazynu nadal namawia, jeśli oczywiście pogoda pozwoli, do wspólnego grillowania na świeżym powietrzu. Nawet jesienią można serwować pyszne potrawy z grilla, wykorzystując do tego sezonowe produkty np. kurki, czy jesienne warzywa - buraki, kapustę, brokuły.

Ponadto w magazynie informacja na temat 4. już edycji festiwalu organizowanego przez kuchnię+ kuchnia+ food film fest, który w tym roku odbędzie się w dniach 26 - 28 października i zagości aż w trzech miastach: Warszawie, Gdyni i Poznaniu.

Z tej edycji magazynu dowiemy się także co po zamiknięciu słynnej restauracji El Bulli, porabia mistrz kuchni - Ferran Adria. Poznamy także kuchnię Wysp Owczych i wszelkie tamtejsze przysmaki np. przepis na pieczonego maskonura czy sfermentowaną jagnięcinę. Zdjęcia ilustrujące artykuł doskonale przedstawiają tamtejszy klimat, atmosferę i przepiękne, dziewicze krajobrazy. Dowiemy się także o ciekawych miejscach w Polsce, które wg redakcji magazynu warto zamieścić na swojej mapie kulinarnej. Są to mi.in. doskonałe warszawskie restauracje t.j. Alewino, czy Lokal.Bistro - serwujący m.in. przepyszne hamburgery z wykorzystaniem polskich, lokalnych składników. Natomiast w sekcji KULINARNY OFF ROAD opisane zostało zaciszne miejsce koło Regowa, w którym dwie absolwentki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, postanowiły otworzyć pensjonat z pyszną, zdrową i lekką kuchnią.

powrót