Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

13 września 2013

Trzy natury Gdańska i Pomorskiego WODA-ŁAKA-LAS

W dniach 15-18 września odbędzie się międzynarodowe wydarzenie kulinarne, nad którym kuchnia+ objęła patronat medialny. Na zaproszenie Miasta Gdańska i Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej przyjadą do Polski czołowi zagraniczni dziennikarze kulinarni. Będzie to pierwsze na tak szeroką skalę wydarzenie, którego celem jest zgłębianie kulinarnej natury jednego z najpiękniejszych miast i regionów naszego kraju. Przez cztery dni goście będą podróżować, gotować, smakować, odkrywać produkty, historię, kulturę, a przede wszystkimi spotykać ludzi, którzy je tworzą. Inicjatorką akcji jest gdańska restauratorka Justyna Zdunek (Restauracja Metamorfoza, Gdańsk).

Gdańsk i Pomorskie będą gościć najsłynniejszego amerykańskiego łowcę smaków Marka Brownsteina (www.foodhunter.com), wybitnych europejskich dziennikarzy kulinarnych z takich tytułów jak FOUR, Le Monde, ELLE Eten, czy Datagraf. W poszczególnych wyprawach towarzyszyć im będą polscy eksperci, m.in. prof. Jarosław Dumanowski i Maciej Nowicki, który specjalizuje się w nowych interpretacjach tradycyjnych receptur kulinarnych. Patronat nad akcją objęły również krajowe media miedzy innymi: kuchnia+, Magazyn Food Service, Magazyn KUKBUK, a także Live&Travel oraz lokalne Trójmiasto.pl

W trakcie wydarzenia uczestnicy zagłębią się w trzy różne historie kulinarne związane z naturami regionu: wodą, łąką i lasem. Zgodnie z filozofią "from farm to table" każdy dzień będzie zaczynać się rano na łonie przyrody, a kończyć wieczorem kolacją w jednej z trzech restauracji będących partnerami akcji. Pomorskie produkty będą interpretowane przez utalentowanych szefów kuchni: Łukasza Toczka (Restauracja Metamorfoza, Gdańsk), Adama Woźniaka (Restauracja Hilton Mercato, Gdańsk) oraz Bogdana Gałązkę (Restauracja GothicCafe, Malbork), którzy dopełnią historię poszczególnych dni.

Spotkanie jest wyjątkowe z wielu powodów - międzynarodowe sławy, nietypowy program, ale również współpraca pomiędzy instytucjami a biznesem. Kluczową rolę pełni tu Justyna Zdunek, gdańska restauratorka, która zainicjowała projekt, zapraszając do współpracy Gdańsk i Pomorskie, ale również innych restauratorów i lokalnych producentów.

Gdańsk, miasto otwarte, wielki europejski port, od wieków stanowi konglomerat różnych kultur. Stąd niezwykłe bogactwo naszej kuchni, dziś również ważny element tożsamości gdańskiej i kolejny atut turystyczny. Ten projekt ma przybliżyć nasze dziedzictwo, ale i twórczo nowocześnie je rozwijać - mówi Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta.

- Istotą wydarzenia jest promocja Gdańska i całego regionu pomorskiego poprzez regionalne produkty i tradycje kulinarne, ale także silne wyeksponowanie kunsztu szefów kuchni oraz restauracji, które prowadzą. Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących tematów motywujących do przyjazdu, a potencjał tej części kraju w tym temacie jest niezaprzeczalny - mówi Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

"Trzy Natury" to także prezentacja kulinarnego dziedzictwa oraz ludzi, którzy je tworzą: producentów z Gospodarstwa "Kaszubska Koza", "Od Kaszuba", Koła Gospodyń Wiejskich z Lasowic, rybaków, leśników czy wytwórców nalewek. Uczestnicy spędzą czas nie tylko na degustowaniu i poznawaniu polskich specjałów, ale będą oprawić sarnę, upiec chleb, zrobić masło, zsiadłe mleko, czy nalewkę księżycową.

Organizatorzy:

Miasto Gdańsk już od wielu lat zdaje sobie sprawę ze swojego potencjału kulinarnego. Przejawia się to w wielu projektach, skierowanych zarówno do mieszkańców, jak i turystów polskich i zagraniczych. Większość z nich realizowanych pod hasłem: Rozsmakuj się w Gdańsku. Miasto dużą wagę przykłada do działań dedykowanych liderom opinii ? dziennikarzom i blogerom. Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna odpowiada za kreacje wizerunku regionu jako atrakcyjnej destynacji turystycznej. Realizuje szereg działań marketingowych na rynkach zagranicznych, w których temat kulinariów stanowi jeden z głównych motywów przewodnich.

Justyna Zdunek - właścicielka restauracji Metamorfoza, autorka Programu Metamorfoza Gdańsk Pronature, którego celem jest promowanie kulinariów i produktów w regionie Gdańska i Pomorza. Więcej szczegółów: https://www.facebook.com/MetamorfozaGdanskPronature

Partnerzy:

Restauracja Metamorfoza Gdańsk: Opiera swoją kuchnię głównie o składniki z Pomorza. Justyna Zdunek właścicielka restauracji poszukuje, odkrywa i inspiruje Szefa Kuchni Łukasza Toczka, który w niebanalny sposób korzysta z regionalnych produktów. Restauracja specjalizuje się w organizacji eventów, które pozwalają odkryć skąd pochodzi produkt, który serwowany jest na talerzu. (www.restauracjametamorfoza.pl)

Restauracja Mercato: Jest częścią hotelu Hilton Gdańsk. Kuchnią wraz z zespołem zawiaduje Chef Adam Woźniak. W swoich autorskich interpretacjach łączy lokalne produkty z Pomorza, wspierając się produktami międzynarodowymi, aby uzyskać jak najlepsze smaki w swoich kompozycjach. (www.hiltongdansk.pl/restauracje)

Restauracja GothicCafe: Świątynia Chefa Bogdana Gałązki położona w murach Zamku Malborku. To właśnie tutaj Chef Gałązka poszukuje starych, zapomnianych receptur i na nawo interpretuje kuchnię Wielkiego Mistrza Zakonu, korzystając z oryginalnych przepisów Kuchni Konwentu z przełomu XIII wieku.(www.gothic.com.pl).

Gospodarstwo "Kaszubska Koza": W małej osadzie Robaczkowo na Kaszubach, Tomasz i Honorata Strubińscy produkują kozie sery znane w całej Polsce. To produkty znane nie tylko z wysokiej jakości, ale i oryginalnych nazw takich jak: kozia rura, knopek Kaszubski, pijana koza, pijana koza na odwyku, czyścioszek, babeczka czy kozi dymek. Więcej szczegółów: www.facebook.com/GospodarstwoKaszubskaKoza

Gospodarstwo "Od Kaszuba": Nowoczesne gospodarstwo Rolne należące do Barbary i Marcina Michalaków, położone w Żurominie koło Stężycy. Specjalizuje się w produktach z regionu Kaszub. To właśnie tutaj powstaje znany chleb na zakwasie z mleka koziego. ( www.odkaszuba.pl)

Oficjalny hashtag wydarzenia, dzięki któremu będzie można na bieżąco śledzić relacje uczestników na Twitterze, Instagramie i Facebooku to: #tastegdansk

powrót