Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

25 listopada 2014

Tajniki belgijskiej kuchni w Warszawie

Szefowie belgijskiej kuchni zabiorą uczestników 16. Dni Belgijskich w niezapomnianą kulinarną podróż. Belgia słynie wszak nie tylko z diamentów i tego, że jest siedzibą wielu instytucji Unii Europejskiej. To również ojczyzna wyśmienitej czekolady, ponad 800 gatunków piwa czy gofrów. Małże i frytki to także specjalność tamtejszej kuchni. Od 15 listopada do 3 grudnia Belgijska Izba Gospodarcza zaprasza na degustacje i warsztaty kulinarne. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzeń.

Belgijska kuchnia w Warszawie
Okazją do kulinarnego odkrywania Belgii w Warszawie będą "Warsztaty Belgijskiego Piwa". Warto zarezerwować sobie 27 listopada i pojawić się w Warszawie na Placu Konstytucji, aby w Restauracji Batida wziąć udział w warsztatach połączonych z degustacją wielu gatunków piwa. Tajemnice warzenia tego złocistego trunku i historię jego pochodzenia odsłoni zespół ekspertów złożony z wysokiej klasy specjalistów w zakresie piwowarstwa. Dodatkową atrakcją wydarzenia będzie food pairing, czyli sztuka odpowiedniego doboru potraw do konkretnego rodzaju piwa.

Najsłodszym wydarzeniem 16. Dni Belgijskich w Warszawie będą "Warsztaty Belgijskiej Czekolady" (27.11). Goście będą mieli okazję nie tylko poznać historię i smak belgijskich czekolad, ale nade wszystko pod okiem doświadczonych mistrzów, stworzą własne słodkie kompozycje. Dekorowanie czekoladek to w Belgii prawdziwa sztuka.

Jednak to nie koniec kulinarnych wydarzeń, tego samego dnia o godzinie 19.30 w Restauracji Batida odbędzie się "Wieczór Belgijskiego Piwa i Czekolady". To unikalna okazja do skosztowania słodkich czekoladowych przysmaków oraz degustacji chłodnego belgijskiego piwa, wybranego spośród wielu rodzajów dostępnych podczas tego wieczoru.

Belgijska Izba Gospodarcza zaprasza do udziału we wszystkich warsztatach i wydarzeniach kulinarnych organizowanych w ramach 16. Dni Belgijskich w Warszawie. Aby z nich skorzystać, należy dokonać rejestracji za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie www.belgium.pl, bądź pod telefonem: 22 456 40 09.

O Belgijskiej Izbie Gospodarczej
Belgijska Izba Gospodarcza (Belgian Business Chamber, BBC) powstała w 1992 roku. Obecnie liczy ona ok. 110 członków. Wśród nich są przede wszystkim firmy belgijskie prowadzące działalność gospodarczą na terenie Polski, jak również firmy zainteresowane współpracą z belgijskimi partnerami lub/oraz rynkiem belgijskim. Belgijska Izba Gospodarcza zajmuje się promocją firm belgijskich na rynku polskim oraz organizacją wydarzeń o charakterze biznesowym i kulturalnym. Dodatkowo BBC wspiera swoich członków, ułatwiając im dostęp do profesjonalnych i kompetentnych partnerów zewnętrznych. Belgijska Izba Gospodarcza w swojej działalności realizuje również cele społeczne.

powrót