Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

20 grudnia 2011

Świąteczno-karnawałowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS

Świąteczno-Karnawałowe wydanie magazynu „FOOD & FRIENDS” już w kioskach. W nim liczne przepisy na eleganckie świąteczne i karnawałowe potrawy. Redakcja magazynu złożyła wizytę Wojciechowi Modestowi Amaro w jego nowej restuaracji Atelier Amaro. W szkole gotowania kontynuowany jest cykl z Thomasem Drejingem. Tym razem wskazówki dotyczące ryb i owoców morza.

W tym numerze redakcja magazynu zabiera swoich czytelników w kulinarną podróż do Berlina. Zdradza tajemnice legendarnego 6. piętra największych delikatesów Europy w słynnym KaDeWe. Odwiedzą bardzo modne ostatnio dzielnice - Prenzlauer Berg i Mitte, a także otwartą w ubiegłym roku pomysłową, mieszczącą się w przepieknym ceglanym budynku, restuarację Volt. Jak sama nazwa wskazuje miejsce musi elektryzować, a jego szef Mathias Gleis otrzymał tytuł wschodzącej gwiazdy roku 2011.

W magazynie artykuł poświęcony również polskim, wartym odwiedzenia, kulinarnym miejscom. Od września bardzo dużo mówi się o nowej resturacji Atelier Amaro, założonej przez znanego widzom kuchni+ mistrza kuchni nowoczesnej - Wojciecha Modesta Amaro. Odbyła się już tam pierwsza inspektorska wizyta w drodze po pierwszą michelinowską gwiazdkę. Wojciech Modest Amaro opowie o swoich wrażeniach i emocjach związanych z tą wizytą. Okazuje się, że kuchnia oparta na lokalnych produktach to już nie chwilowa moda, tylko wyraźny trend.

Ponadto w magazynie Jacek Grochowina przedstawi swoją wizję nowoczesnych dań, które mogą znaleźć się na stołach podczas świątecznych dni. Poznamy potrawy świąteczne jakie goszczą na stołach naszych sąsiadów z północy - Szwedów. Wśród nich m.in. śledź z gremolatą, chrupkie pieczywo o świątecznym aromacie, śledź w borówkach. Ponieważ Karnawał nadchodzi wielkimi krokami, nie można zapomnieć o jednym z najbardziej szlachetnych trunków - Szampanie. Dowiemy się jak powstaje i jak wykorzystać ten wspaniały napój w potrawach.

powrót