Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

Sopot,17 maja 2013

Sopot od kuchni

26 maja na sopockim Molo odbędzie się pierwsza edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem wielu znakomitych kucharzy z całej Polski "Sopot od kuchni" - Slow Food Festival. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Idea tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim. Przy eleganckim długim stole, ustawionym wzdłuż sopockiego Molo, pojawią się m.in. sławy kulinarne, artyści, celebryci, prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego i młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.

Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacji festiwalowych około dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty. Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia. Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu.

Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia. Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 zł kuponu (karnety 5x5).Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.

Organizatorzy wydarzenia: Butik Kreatywny Niepytaj.pl, Akademia Kulinarna FUMENTI oraz Slow Food Pomorze w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot zamierzają pomóc w wykreowaniu mody na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu, a szczególnie z Morza Bałtyckiego. Wg. statystyk prowadzonych od lat przewidujemy kilka tysięcy gości.



Serdecznie zapraszamy i już dzisiaj życzymy smacznego!

Więcej informacji:
www.sopotodkuchni.pl
www.fumenti.pl
www.slowfood.pl
www.niepytaj.pl
powrót