Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

9 lutego 2012

Slow Food Youth rozpoczyna działalność

W najbliższą sobotę, 12 lutego, o godzinie 13.00, w Restauracji Solec 44, odbędzie się pierwsze inauguracyjne spotkanie fundacji Slow Food Youth Warszawa. Na spotkanie zapraszają organizatorzy - Grzegorz Łapanowski i Izabela Strzeszewska.

Fundacja Slow Food Youth Warszawa chce skupiać aktywnych ludzi, działających na rzecz dobrego jedzenia i wspierać realizację lokalnych projektów okołojedzeniowych. Fundacja ma być platformą dla spotkań, rozmów i dzielenia się wiedzą, przeznaczoną dla kulinarnych entuzjastów, edukatorów kulinarnych, szefów - wszystkich, którym bliskie jest dobre, prawdziwe jedzenie, chcą się swoją pasją dzielić i lobbować na rzecz lepszego jedzenia.

Na spotkanie zapraszają organizatorzy: Grzegorz Łapanowski kucharz i dziennikarz kulinarny, oraz Izabela Strzeszewska, lider SFY Warszawa i koordynator projektu Szkoła na widelcu.

Fundacja SFY Warszawa będzie się zajmować:

- edukacją kulinarną dzieci, młodzieży i dorosłych
- prowadzeniem i wspieraniem projektów okołojedzeniowych
- integracją i mobilizacją środowisk lokalnych- rodziców, nauczycieli, kucharzy, organizacji rządowych i pozarządowych w działaniach na rzecz lepszego jedzenia
- lobbowaniem na rzecz poprawy jakości żywienia – w szkolnych stołówkach, samorządach terytorialnych, władzach państwowych

Slow Food Youth Warszawa jest częścią międzynarodowej sieci Slow Food Youth Network, która wyrasta z ruchu Slow Food - organizacji i ruchu społecznego, działającego w 45 krajach i zrzeszającego 100 tys ludzi. To największa na świecie tego typu inicjatywa, skupiająca osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni i związanej z nią kultury różnych regionów świata.

więcej informacji o wydarzeniu:

https://www.facebook.com/events/307406665972908/
https://www.facebook.com/pages/Slow-Food-Youth-Warszawa/138195429631639

Wszystkich zainteresowanych prosimy o potwierdzenie przybycia na adres e-mailowy [email protected]

powrót