Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

20 sierpnia 2012

Seria "Anthony Bourdain: bez rezerwacji" po raz kolejny nominowana do nagrody EMMY

Seria dokumentalna „Anthony Bourdain: Bez rezerwacji”, która emitowana jest również na antenie kuchni+, została ponownie nominowana w tym roku do Nagrody Emmy w kategorii Najlepszy Program Dokumentalny.

Poza tą kategorią odcinek poświęcony Mozambikowi dostał nominację do nagrody za Najlepsze Zdjęcia w Programie Dokumentalnym, odcinek opowiadający o pustyniach w Stanach Zjednoczonych dostał nominację do nagrody za Najlepszy Montaż Programu Dokumentalnego, a poświęcony Kubie, za Najlepszy Scenariusz Programu Dokumentalnego.

W odcinku poświęconemu Kubie, Anthony Bourdain próbuje odpowiedzieć sobie na pytanie, co oznacza bycie Kubańczykiem w dzisiejszych czasach. Spotyka ludzi mieszkających na Kubie, także obcokrajowców, którzy osiedlili się tutaj na dobre. Anthony odwiedza targ, państwowe i domowe restauracje (paladary), zarówno w starym jak i w kompletne nowym stylu. Jego podróż to naprzemienne zderzanie się dwóch światów, tego biednego i bogatego. Podczas pobytu na wyspie poznaje nie tylko tamtejszą kuchnię i kulturę, ale także mentalność mieszkańców, których czeka ciężki przeskok do nowoczesnego świata.

Natomiast w odcinku przedstawiającym amerykańskie pustynie, Anthony Bourdain odbywa niesamowitą podróż. Jego towarzyszem jest wokalista amerykańskiego zespołu Queens of the Stone Age, Josh Homme. Razem przemierzają tę najmniej zaludnioną część Stanów Zjednoczonych, która przez turystów głównie odwiedzana jest ze względu na rozkwitający tutaj hazard oraz przepiękne widoki. Anthony Bourdain próbuje zgłębić tajniki tamtejszej kuchni. Podczas swojej wyprawy przez pustynną część Ameryki odwiedzają m.in. restaurację Country Kitchen gdzie serwowana jest kuchnia amerykańska i kambodżańska.

Zwycięzcy, którzy otrzymają Nagrody Emmy w tym roku, zostaną wyłonieni podczas 64. Gali rozdania Creative Arts Emmy Awards.

powrót