Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

19 sierpnia 2015

Rano Zebrano

Kiedy zaczną się pomidory, które w tamtym roku braliśmy? - lokalni rolnicy z Mazowsza z dumą przytaczają pytania klientów. Wiedzą, że główna inwestycja, jaką czynią co sezon, czyli wielkie zaangażowanie i pieczołowitość, opłaca się najbardziej. To dar serca i ziemi dla dzieci, wnucząt i innych ludzi. Wśród bohaterów jest także Szwajcar, który założył w Polsce 100% eko-piekarnię. Tak niebanalny cykl spotów dokumentalnych o lokalnych rolnikach zrealizowało właśnie Rano Zebrano. Kuchnia+ jest patronem tego przedsięwzięcia.

Rano Zebrano to internetowy targ lokalnej żywności, który od ponad roku dostarcza mieszkańcom i mieszkankom Warszawy produkty prosto z rodzinnych gospodarstw oraz manufaktur, działających na obszarze Mazowsza. Misją firmy jest umożliwienie ludziom w miastach, wygodne i zrównoważone korzystanie z bogactwa lokalnego smaku, tradycji i natury. Dzięki serwisowi ranozebrano.pl, zakupy u lokalnych producentów można zrobić online i wygodnie odebrać w domu lub punkcie odbioru. Rano Zebrano współpracuje z kilkudziesięcioma mazowieckimi rolnikami, serowarami, piekarzami, rzeźnikami i innymi rzemieślnikami.

W wakacyjnym sezonie ogórkowym, jakże pracowitym dla lokalnych gospodarzy, powstał cykl spotów dokumentalnych pt. "Wielka satysfakcja". Warto przedstawić tych ludzi, ponieważ są oni autentycznymi bohaterami dzisiejszych czasów. W dobie masowej, przemysłowej produkcji żywności, zdecydowali się podjąć duże ryzyko i całkowicie zaangażować w pracę, aby z radością oferować nam naturalne, wartościowe produkty o niespotykanym smaku. Na przekór logice wielkiej skali i unifikacji, ci ludzie dają nam możliwość czerpania przyjemności z kulinarnej przygody, a także kontynuują i współtworzą tradycję, z której wszyscy możemy być dumni. To wielka satysfakcja obserwować i konsumować ich pracę.

Premiera cyklu spotów dokumentalnych "Wielka satysfakcja". Odbędzie się w drugiej połowie sierpnia. Twórcą filmów jest Patryk Bugajski - producent i reżyser serialu dokumentalnego Wawangarda (https://www.facebook.com/wawangardaPL). Odwiedził on bohaterów w ich gospodarstwach, piekarniach i serowarniach. Rozmawiał o ich pasji i wartościach, ukazując jednocześnie klimat pracy i piękno wsi. Seria obejmuje osiem 2- minutowych filmów, które przenoszą nas poza miasto: "Na co dzień mieszkam w Warszawie i mimo, że mam kontakt z rolnikami, którzy przywożą swój towar do miasta, to każdy wyjazd na wieś przypomina mi, jak ważna jest praca tych ludzi. Z kolei każda zmiana w planie zdjęć, związana z pogodą uświadamia, jak bardzo jesteśmy zależni od cyklów przyrody" - mówi Patryk Bugajski.

powrót