Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

Poznań,21 sierpnia 2013

Polskie sery w drodze do ideału

Nie jest tajemnicą, że polskie sery nie tylko dorównują, ale często nawet przewyższają jakością oraz walorami smakowymi znanych włoskich czy francuskich kuzynów. Przekonać mogli się o tym w miniony weekend poznaniacy.

Do poznańskiej restauracji SPOT zawitał bowiem Gieno Mientkiewicz - uznany serowar, poszukiwacz i piewca polskich serów oraz prowadzący program "Przez dziurkę od sera" na antenie kuchni+. Zebranym na otwartej degustacji gościom opowiadał o serach zagrodowych, ich składzie, dojrzewaniu, stosowanych składnikach i dodatkach. Meritum spotkania stanowiło otwieranie kręgów serowych. Jako pierwsze rozkrojone zostały niewielkie, łomnickie sery kozie z kozieradką i czarnuszką. Następnie Gieno częstował "oldpolandami" - perełkami radzyńskiej Spółdzielczej Mleczarni Spomlek: Bursztynem, Szafirem i Rubinem. Są to twarde, długodojrzewające, szlachetne sery, które po odłupaniu roztaczają woal słodko-maślanego aromatu z wyraźnymi, owocowymi nutami.

Gieno Mientkiewicz

Po "oldpolandach" nadeszła pora na otwarcie największego z serowych bohaterów - krąg emilgrany. Emilgrana to jak parmezan czy grana padano ser typu włoskiego - kruchy i o intensywnym aromacie. Trochę kwaskowym, trochę słodkawym. Bardzo trudnym do opisania, który jednak zrobił wrażenie na wszystkich zebranych. Zaciekawienie gości wzbudził też sam proces rozłupywania ogromnego, ważącego 35 kg kręgu.

Po degustacji, wspomniane sery oraz smakowe goudy z Radzynia Podlaskiego, powędrowały do Akademii Kulinarnej SPOT. to EAT. Tam blogerzy kulinarni, pod okiem Katarzyny Szatkowskiej (z wykształcenia dietetyka i biotechnologa, z pasji autorki bloga wkrainiesmaku.pl), tworzyli niecodzienne zdrowe dania z molekularnymi akcentami. Na warsztatach powstał m.in. miodowy kawior molekularny serwowany na plastrach Rubinu, chlebowy pudding z Bursztynem, quinoa z pieczonymi pomidorkami, ciecierzycą i Szafirem czy saltimbocca z szałwią, wybranymi serami i sojową pianą. Przyrządzone przez blogerów smakowitości stanowią doskonały dowód na to, że dobrej jakości ser może stanowić podstawę prostego, acz wyrafinowanego posiłku. Posiłku, który każdy może samodzielnie przygotować w domu, dla rodziny bądź przyjaciół. Zamieniając zwykłe spotkanie, w prawdziwą ucztę koneserów smaku.


Źródło: blogerchef.pl, wkrainiesmaku.pl
powrót