Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

17 listopada 2014

Pizza made in Poland

Cienkie ciasto wypiekane w mocno rozgrzanym piecu i maksymalnie pięć składników - oto prawdziwa włoska pizza. A jak to wygląda w Polsce? Poprosiliśmy o opinie eksperta w tej dziedzinie - serwis do zamawiania jedzenia online - Pyszne.pl

Choć w Polsce tradycyjny placek jest jednym z ulubionych dań, uświęcony pierwowzór przez długie lata okazywał się dla nas zbyt skromny. Preferowaliśmy jego zamerykanizowaną wersję: grube, puszyste ciasto bogato usłane dodatkami, a do tego obowiązkowo keczup. Rozprzestrzeniające się na każdym rogu małe i sieciówkowe pizzerie uczyniły z tego dania fast food, po który sięga się wtedy, kiedy chce się zjeść dużo i szybko. Bywa też tak, że na drożdżowym placku ląduje wszystko i w nadmiarze. Do typowych, polskich dodatków możemy zaliczyć kiełbasę, kabanosy, boczek, ogórki kiszone, grzyby, ser góralski plus sos czosnkowy, który nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale i w innych krajach nie jest popularnym dodatkiem, żeby nie powiedzieć, że to nasz narodowy wynalazek.

Nasza mentalność jednak się zmienia i stajemy się świadomymi konsumentami. Polacy chętnie podróżują, poznają zagraniczne kultury i nauczyli się doceniać lokalne smaki. Zdrowy styl życia nakazuje jeść mniej, ale lepiej, i wybierać dodatki z większym rozmysłem. Doceniamy aromaty świeżych ziół i cenimy wartościowe warzywa. Rynek pizzerii także przechodzi metamorfozę. Osiedleni nad Wisłą Włosi nie mogą narzekać na brak klientów w swoich restauracjach, a podając tradycyjną włoską pizzę pokazują nam część swojej kulinarnej kultury. Zapanowała moda na jedzenie pizzy podawanej już nie z sosem czosnkowym, majonezem albo keczupem, a skropionej oliwą. Nowoczesne lokale starają się także zadbać o klimat. W niewielkich pomieszczeniach dobrych pizzerii niejednokrotnie trzeba rezerwować stolik, za to atmosfera jest przytulna, a klienci mają szansę śledzić poszczególne etapy przygotowywania potrawy.

Rzecz jasna wszystko jest kwestią gustu i znajdziemy jeszcze wielu smakoszy wiernych amerykańskiej wersji, bo każdy przecież może dziś zamówić taką pizzę jaką lubi najbardziej. Zaletami pizzy są jej prostota, nieskomplikowane wykonanie i smak trafiający w gusta niemal wszystkich. Dzięki serwisowi do zamawiania jedzenia online pizzę można zamówić wszędzie - do domu, w plener, do biura. To idealne danie do dzielenia się z towarzyszami biesiady, dlatego często wybieramy ją jako posiłek podczas spotkań w bliskim gronie. Ponadto, niewątpliwą zaletą pizzy jest jej przystępna cena.

Tradycja jedzenia pizzy w Polsce wciąż ewoluuje, ale jedno jest pewne - to danie nieprędko się nam znudzi! Od otwarcia pierwszej pizzerii w 1974 roku w Słupsku wiele się zmieniło. Serwujących włoskie placki lokali jest tylko nad Wisłą kilka tysięcy.

powrót