Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 06.10.2017

Rewolucja wraca do kuchni. „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” premierowo w Kuchni+
Czy swojska brukselka może stać się tajskim przysmakiem? W kuchni Marty ...

Warszawa, 25.09.2017

Wybierz się w podróż po smakach jesieni z Kuchnią+
Jesienią w Kuchni+ zagoszczą smaki i aromaty z najróżniejszych zakątków świata. ...

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Aktualności kulinarne

14 maja 2012

Norweski łosoś w polskiej kuchni - konkurs gastronomiczny rozwiązany

Konkurs „Łosoś norweski w polskiej kuchni” zakończony. W finale wzięło udział 6 szkół gastronomicznych. W zmaganiach indywidualnych najlepszy okazał się duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie: Igor Sinoracki i Mikołaj Szymański, helperzy "Warsztatów smaku kuchni+".

Konkurs „Łosoś norweski w polskiej kuchni” zakończony. W finale wzięło udział 6 szkół gastronomicznych, po 2 2-osobowe drużyny z każdej szkoły:

Zadania konkursowe były 2:
• przygotowanie przystawki z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym użyciem 2 z 5 przygotowanych polskich produktów: chrzanu, rzodkiewki, twarogu, bryndzy oraz boczku oraz dowolnych składników dostępnych na wspólnym stole.
• przygotowanie dania głównego z norweskiego łososia świeżego to wariacje na temat polskich klusek i świeżego łososia norweskiego.

Jury, w którym zasiedli: Hanna Szymanderska - autorka ponad 30 książek kucharskich, znana widzom kuchni+ z programów "Babeczki wigilijne" i "Babeczki wielkanocne", Adam Chrząstowski - wybitny szef kuchni znany z programu "Adam po pracy", Andrzej Pollan, szef kuchni w Hotelu Novotel Airport Warszawa oraz Jostein Medhus z Akademii Kulinarnej w Oslo, szef kuchni w wielu norweskich restauracjach, miało ciężki orzech do zgryzienia jeśli chodzi o wybór najlepszej drużyny.

W zmaganiach indywidualnych bezkonkurencyjny okazał się duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie: Igor Sinoracki i Mikołaj Szymański, którzy pracują m.in. w charakterze heleperów w znanym już widzom kuchni+ projekcie łączącym naukę gotowania z reality show pt. "Warsztaty smaku kuchni+". Jury zachwyciła ich prosta, lekka, wiosenna przystawka z wędzonego łososia norweskiego ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i sosem jogurtowo-chrzanowym. W ostateczniej klasyfikacji punktowej ta drużyna zajęła pierwsze miejsce i wygrała 200 kg łososia, do wykorzystania podczas zajęć praktycznych z uczniami i do konkursów kulinarnych w roku szkolnym 2012/2013.

Drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. Są to: Mateusz Litwińczuk i Marcin Sarna – drugie miejsce oraz Bartek Królikowski Daniel Majewski – trzecie miejsce.

Największym wydarzeniem Konkursu były odwiedziny Norweskiej Pary Królewskiej. Na pół godziny swoją obecnością finał zaszczycili, składający oficjalną wizytę w Polsce Jego Królewska Mość Harald V i Jej Królewska Mość Królowa Sonja. Norweska Para Królewska obejrzała film z eliminacji szkolnych, a następnie gotowe dania konkursowe. Andrzej Polan i Adam Chrząstowski opowiedzieli o programie edukacyjnym dla szkół gastronomicznych, poprzedzającym konkurs oraz o wadze programów zwiększających umiejętności młodzieży (zwłaszcza z zakresu obróbki i przygotowywania ryb). Hanna Szymanderska zrobiła krótki rys historyczny na temat tradycji przygotowywania ryb, w tym łososia, w kuchni polskiej. Jostein Medhus, porównując konkursy szkolne w Polsce i Norwegii, wyraził swoje wielkie uznanie dla polskiej młodzieży.

W obecności Jego Królewskiej Mości Haralda V i Jej Królewskiej Mości Królowej Sonja Norweska Minister Rybołóstwa Pani Lizbeth Berg-Hansen wręczyła czwórce finalistów z Poznańskiej czek na 200 kg łososia norweskiego, a Jostein Medhus wręczył Igorowi Sinorackiemu oraz Mikołajowi Szymańskiemu nagrody główne: profesjonale zestawy noży oraz sprzęt audio.

powrót