Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

6 lipca 2012

Magazyn WINO czerwcowo-lipcowe wydanie

"Magazyn WINO" to dwumiesięcznik poświęcony kulturze wina w Polsce. Istnieje od 2002 r. W każdym z numerów "Magazynu Wino" znajdziemy wiadomości ze świata winiarskiego, recenzje książek o tematyce winiarskiej i kulinarnej oraz felietony.

Tematem przewodnim trzeciego-wakacyjnego wydania "Magazynu WINO" są węgierskie wina znad Balatonu. Redaktor naczelny pisma Tomasz Prange-Barczyński dzieli się swoimi wspomnieniami o z pobytu w winnicach z południowego Balatonu - Balatonboglar. W swoim felietonie opisuje te najbardziej charakterystyczne i najbardziej pożądane wina białe i czerwone. Ponadto z bardzo obszernej części poświęconej winom znad "węgierskiego morza" dowiemy się więcej o innych bardzo popularnych regionach winiarskich tj. Balaton-Füred-Csopak czy miejscu gdzie swoje winnice posiadają najbardziej wytworni winiarze - Badascony. Kieliszek dobrego węgierskiego wina warto wypić do pysznego węgierskiego dania. Z artykułu "Fogas i spółka" dowiemy się co, oprócz pysznych sandaczy, jada się nad Balatonem.

Ponadto wraz z redakcją magazynu odwiedzimy Argentynę, Gruzję, poznamy także wina z Prowansji. W sekcji "Wino & Jedzenie" czekają artykuły i wskazówki na temat łączenia wina z jedzeniem. W tym numerze podjęta została próba połączenia win z daniami z domieszką goryczy, którą mają w sobie cykoria, jałowiec czy gorzka czekolada. Warto sprawdzić czy ten eksperyment się udał. Odkryjemy także smak węgierskich serów regionalnych, które nadal owiane są wielką tajemnicą i nie należą do popularnych i znanych. Dowiemy się także, jakie piwa warto pić latem.

powrót