Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

30 kwietnia 2012

Magazyn KUCHNIA w maju

W najnowszym wydaniu Magazynu KUCHNIA odkryjemy różnorodne przepisy z rabarbarem. Dowiemy się więcej o zróżnicowanej kuchni Południowej Afryki, a także poznamy wiele przepisów na zdrowe i proste sałatki.

W tym numerze, Magazyn KUCHNIA, zachęca do ulicznego jedzenia. Moda na tzw. street food gości już od dawna na ulicach europejskich miast, czas na Polskę. Dobre, proste uliczne dania podbiją z łatwością podniebienia przechodniów. Magazyn KUCHNIA przewrotnie wnosi street food do domu i proponuje przepisy na bajgle z łososiem czy kremowe lody waniliowe.

Z magazynu dowiemy się także jak smakuje kuchnia Angolska, a także kuchnia Południowej Afryki, w której mieszają się smaki kuchni kolonizatorów, rdzennych mieszkańców, a także imigrantów z Azji. Ten miszmasz wpływów dał w rezultacie niezwykle bogatą w smaki, niebanalną i intrygującą kuchnię. W magazynie m.in. przepis na szaszłyki z suszonymi morelami czy kleik kukurydziany.

W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na pieczonego kurczaka faszerowanego cytrynami - Poulet au citron - danie wyborne i proste do przygotowania. Tessa Caponi-Borawska zdradzi receptę na długowieczność i zaserwuje placek z ricottą i cynamonem, pieczone cukinie z parmezanem, spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem. Wśród przepisów polecanych w numerze, poznamy także te na pyszne ryby i owoce morza z odrobiną pikantnego chili, w tym m.in. przepis na małże w ostrym sosie z tequilą, czy doradę pieczoną w pergaminie.

powrót