Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

8 listopada 2012

Magazyn KUCHNIA w listopadzie

W listopadowym wydaniu Magazynu KUCHNIA rozpoczął się sezon na dynię i przepyszne potrawy, które można z niej przyrządzić. Dowiemy się więcej na temat projektu Cook It Raw, który w tym roku odbył się na Suwalszczyźnie, a o swoich wrażeniach ze spotkania najlepszych szefów kuchni z całego świata opowiada René Redzepi.

Projekt Cook It Raw, to przedsięwzięcie skupiające wokół siebie najlepszych szefów kuchni z całego świata poszukujących lokalnej żywności i tradycji kulinarnych w różnych zakątkach naszego globu. Do tej pory odbyło się 5 tego typu spotkań, w Danii, we Włoszech, Laponii i Japonii, a w tym roku, najlepsi szefowie kuchni przybyli do Polski, a dokładnie do Jaczna na Suwalszczyźnie. René Redzepi, szef kuchni kopenhaskiej Nomy - najlepszej restauracji na świecie, opowiada w najnowszym wydaniu Magazynu KUCHNIA o swoich wrażeniach z tego spotkania. Przybliża również ideę projektu Cook It Raw, a także wypowiada się na temat smaków, które poznał na Suwalszczyźnie. Na tegorocznej, 4. edycji kuchnia+ food film fest, został pokazany dokument pt. "Wtajemniczeni", który ilustruje to nietypowe i zaskakujące spotkanie.

W tym numerze magazynu poznamy także czołowe wyśmienite polskie sery zagrodowe, a także dania z ich udziałem, takie jak: pieczone pomidory z serem krzywonos, smażony pęczak z kreuzerem i borowikami, penne z warzywami i frontierą blue. W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje indyka z nadzieniem kasztanowym - dinde farcie aux marrons, a Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy na to jak pokonać jesienny splin jedząc pyszne dania. Zaproponuje przepisy na faszerwowane papryki i terrinę z sardynek i razowego chleba.

powrót