Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

17 grudnia 2012

Magazyn KUCHNIA w grudniu

Cały grudniowy numer Magazynu KUCHNIA, jak na ten mięsiąc przystało, poświęcony jest świątecznym przysmakom. Poznamy przepisy na świąteczne ciasta i dania wytrawne, nie obejdzie się bez rybnych dań wigilijnych. Jamie Oliver zabierze nas na Islandię, a Tessa Capponi-Borawska przyrządzi łososia.

W grudniu, Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na smaczne potrawy bożonarodzeniowe inspirowane kuchnią islandzką. Przyrządzi świątecznego pieczonego indyka z farszem z szałwii i moreli, warzywa na parze z masłem szałwiowym i islandzki pudding ryżowy.

W tym numerze poznamy szereg przepisów wigilijnych na dania z buraka lub z jego dodatkiem np. tartinki z buraka z kozim serem, czy mus buraczano-selerowy. Święta nie mogą obejść się bez pierników, dowiemy się jak je przyrządzać i jak je dekorować. Nadal trwa sezon na gęsinę, która jako prawdziwy sezonowy delikates na pewno sprawdzi się podczas świątecznego obiadu. Magazyn KUCHNIA zdradzi również przepisy na pudding z gęsiej wątróbki, gęsie udka z antonówkami oraz gęś z wędzonymi śliwkami oraz grzańcem. Poznamy także świąteczny rozkład jazdy z potrawami na każdy dzień.

W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje zupę rybną - bouillabaisse. To bardzo sycąca zupa, którą również z powodzeniem można podać na wigilijną kolację. Tessa Caponi-Borawska zdradzi przepisy na łososia w książęcym stylu, poda naleśniki orkiszowe z wędzonym łososiem.

powrót