Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

8 czerwca 2012

Magazyn KUCHNIA w czerwcu

W najnowszym wydaniu Magazynu KUCHNIA odkryjemy różnorodne przepisy z wykorzystaniem truskawek i szparagów. Poznamy ciekawe przepisy, które każdy kibic może przygotować w przerwie meczowej. Natomiast zwolennicy natury i dzikiej kuchni dowiedzą się jakie potrawy można przyrządzić z dzikich jadalnych roślin. Zdradzi je Łukasz Łuczaj - etnobotanik, znany widzom kuchni+ z programu "Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja".

Czerwiec upływa nam pod znakiem EURO 2012. Redakcja magazynu KUCHNIA również pomyślała o kibicach. Tomasz Leśniak, szef kuchni polskiej reprezentacji, a także współprowadzący program emitowany na antenie kuchni+ "Spalony?", przedstawi kilka prostych i pysznych przekąsek, które w łatwy sposób można przygotować w przerwie meczowej.

Tym razem, Jamie Oliver w swoim kąciku „Z notatnika Jamiego Olivera” zdradzi przepisy na letnią, grillową imprezę. W tym numerze przyrządzi wołowinę w ziołach z rukolą i pikantną salsą paprykową, koktajl campari orange, sałatkę na ciepło a la caponata i ziołowe podpłomyki.

Zwolennicy natury i dzikiej kuchni, a także potraw i składników zaskakujących i zapomnianych, dowiedzą się jakie dania można przyrządzić z dzikich jadalnych roślin. Zdradzi je Łukasz Łuczaj - etnobotanik, znany widzom kuchni+ z programu "Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja". Poznanamy przepisy na smażone warzywa z rokitnikiem, liście babki smażone w cieście czy korzeń łopianu po japońsku.

W cyklu poświęconym klasyce kuchni francuskiej, Małgorzata Marchewka zaprezentuje przepis na parfait aux fraises des bois - delikatny krem poziomkowy. Tessa Caponi-Borawska zaprezentuje przepisy z kuchni włoskiej z zieleniną w roli głównej: zupę minestrone, toskański sos pomidorowy, ryż z zielonym groszkiem.

powrót