Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

10 września 2014

Kulinarny Puchar Polski 2014 - półfinał i finał

Przystawka - przegrzebki z dodatkiem dyni i pigwy, danie główne - polędwiczka cielęca z jarmużem i borówkami? To nie menu wykwintnej restauracji. To zestawy, które zaserwują uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski - najbardziej prestiżowego konkursu dla profesjonalnych kucharzy. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Do rozgrywek półfinałowych, zaplanowanych na 30 września 2014 r., zakwalifikowało się 13 drużyn, które dzięki ciężkiej pracy zdobyły najwyższe miejsca w konkursach nominowanych do KPP. Uczestnicy półfinału zmierzą się w tym roku w dwóch konkurencjach - będą przygotowywać przystawkę, a także deser restauracyjny. Deser jest nowością w regulaminie konkursu. W zeszłym roku Rada Programowa KPP uznała, że najwyższy czas podnieść poprzeczkę i włączyć do konkursu nowy obszar, który stanie się wyzwaniem dla uczestników.

W finale, który odbędzie się 1 października, uczestnicy będą musieli urzec Jury przygotowując danie główne. Poziom prac w konkursach nominowanych pozwala spodziewać się naprawdę wyszukanych potraw, w których zobaczymy nie tylko poprawnie zastosowane techniki kulinarne, ale również dużą dozę kreatywności.

Kim są główni bohaterowie tego kulinarnego widowiska? Przede wszystkim to ludzie z niezwykłym talentem i wyobraźnią. Na co dzień pracują w znanych restauracjach lub prowadzą kulinarne projekty własnego autorstwa. Są laureatami wielu kulinarnych konkursów, a także niejednokrotnie adeptami prestiżowych kursów zagranicznych prowadzonych przez wybitnych mistrzów sztuki kulinarnej. Na ławie sędziowskiej zasiądą natomiast autorytety świata gastronomii.


Więcej informacji na: www.kpp.mtp.pl
powrót