Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

9 kwietnia 2013

Kulinarna Akcja Bezpośrednia. Mleko!

Kwietniowa Kulinarna Akcja Bezpośrednia organizowana przez Slow Food Warszawa poświęcona będzie mleku. Odbędzie się 13 kwietnia (sobota) o godz. 11:00 w Centrum Łowicka, czyli w Domu Kultury na ul. Łowickiej 21.

Kulinarna Akcja Bezpośrednia! czyli Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na spotkanie, którego bohaterem będzie M L E K O! Jakie mleko najlepiej pić? Gdzie je kupować? Jak zmienia się mleko poddawane procesom UHT? Czy bezpieczne jest mleko z ekologicznych mlekomatów? To będzie spotkanie dla tych, którzy mleko piją. Odkryjemy wszelkie tajemnice. Spróbujemy różnych rodzajów mleka - od ekologicznego do tego najbardziej przetworzonego.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kręglicka, a w roli ekspertów wystąpią dr. Beata Kuczyńska - SGGW, Zakład Hodowli Zwierząt - Mirosław Sienkiewicz, Agrovis - Lidzbark Warmiński oraz producenci przetworów z mleka: Anna Łuczywek, Rafał Duszyński, manufaktura serowarska Mleczna Droga - Jarosław Herman, gospodarstwo agroturystyczne Racibory. Można przyjść z dziećmi - zaaranżowany będzie dla nich stolik z kredkami, plasteliną i planszówkami.

Termin: sobota 13 kwietnia, godzina 11.00 Miejsce: Centrum Łowicka - Dom Kultury, ul. Łowicka 21, Bilety 10 zł oraz 5 zł dla członków Slow Food Warszawa Więcej na www.slowfood.waw.pl oraz www.facebook.com/SlowFoodWarszawa

Kulinarna Akcja Bezpośrednia to cykliczne wydarzenie o charakterze edukacyjno - kulinarnym organizowane od 2008 roku przez warszawskich aktywistów ruchu Slow Food. Bohaterami KAB są popularne w polskiej kuchni produkty, o których opowiadają i edukują zaproszeni na akcję eksperci. Podczas minionych spotkań mowa była m.in. o ziemniakach, chlebie, piwie, serach, miodach i grzybach. Pomysłodawcą KAB jest Maciej Nowak - członek warszawskiego convivium Slow Food, dziennikarz kulinarny i dyrektor Instytutu Teatralnego w Warszawie.

Slow Food to międzynarodowa organizacja typu non profit zrzeszająca ponad 100 tysięcy ludzi zorganizowanych w 1500 conviviach rozsianych na całym świecie. Celem Slow Food jest sprzeciwianie się fastfoodyzacji życia w każdym jego aspekcie, ochrona prawa do dobrego i nieskażonego smaku, promocja zrównoważonej produkcji żywności oraz wspieranie lokalnych, tradycyjnych producentów. Aktywistów ruchu łączy zamiłowanie do dobrego i zdrowego jedzenia oraz troska o jego sprawiedliwe wytwarzanie. Organizują imprezy, spotkania, wspólne gotowanie oraz warsztaty dla dzieci i dorosłych. Dzielą się wiedzą na temat lokalnych producentów i kupują bezpośrednio od nich organizując lokalne targi.

powrót