Widelcem po mapie

Aktualności kuchni+

Warszawa, 14.03.2017

Wiosenny powiew inspiracji w Kuchni+, Domo+ i Planete+
Produkcje własne Kuchni+, Domo+ i Planete+ całkowicie odmienią tegoroczną wiosnę. Nową ...

Warszawa, 14.02.2017

Niecodzienne obiady na co dzień w drugim sezonie „365 obiadów Mariety Mareckiej”
Frittata z tego, co znajdziemy w lodówce, sorbet ananasowy z szampanem ...

Warszawa, 27.01.2017

Weź udział w konkursie i wystąp w hicie Kuchni+ „Zielona rewolucja Marty Dymek”
Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia, poszukuje 12 gości specjalnych do ...

Warszawa, 09.11.2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia
Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli ...

Warszawa, 22.09.2016

„Jakubiak – z miłości do lokalności”. Rozkochaj się w polskich smakach z Kuchnią+
Jak powstaje kapusta kiszona z Charsznicy, sok z czarnego bzu, konfitury ...

Warszawa, 04.08.2016

Premiera „365 obiadów Mariety Mareckiej”, czyli rozpoczęcie roku kulinarnego Kuchni+
Kto nie stanął nigdy przed dylematem, co przygotować na obiad, niech ...

Aktualności kulinarne

20 marca 2012

Gwiazdki Michelin rozdane!

W Paryżu właśnie ukazała się kolejna edycja prestiżowego przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2012”. Przewodnik opisuje restauracje z 44 miast w 22 krajach. W tegorocznej edycji w dziale poświęconym Polsce znalazły się nieliczne, najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa. Wśród nominowanych polskich restauracji pojawiło się po raz pierwszy wyróżnienie specjalne - "Rising Star" - "Wschodząca Gwiazdka", które otrzymała restauracja Atelier Amaro prowadzona przez znanego widzom kuchni+ Wojciecha Modesta Amaro.

Określenie „przewodnik Michelin” powstało wraz z opublikowaniem pierwszego "Czerwonego przewodnika" Michelin, najstarszego i najbardziej popularnego przewodnika po europejskich hotelach i restauracjach. „Main Cities of Europe” oparty jest o rozbudowany system symboli, które opisują każdy lokal. Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje, nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny.

Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach Michelin przyznaje się: Sztućce (Łyżka & Widelec) za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu; Bib Gourmand za stosunek jakości do ceny oraz Gwiazdki Michelin za walory smakowe potraw. W tegorocznej edycji przewodnika, który właśnie ukazał się w Paryżu, znalazło się 39 polskich restauracji, w tym 22 z Warszawy i 17 z Krakowa.

W tym roku wśród warszawskich restauracji pojawiło się kilka zmian i nowych wyróżnień. Przyznano cztery nowe rekomendacje. Otrzymały je m.in. restauracje prowadzone przez znanych widom kuchni+ szefów kuchni - Atelier Amaro (prowadzone przez Wojciecha Modesta Amaro) i Tamka 43 (prowadzona przez Roberta Trzópka). Ponadto wspomniane już Atelier Amaro, jako jedyna i zarazem pierwsza z nominowanych polskich restauracji, otrzymała wyróżnienie specjalne - "Rising Star" - "Wschodząca Gwiazdka". Oznacza to, że ta restauracja ma bardzo duże szanse na zdobycie gwiazdki Michelin w przyszłym roku.

W Krakowie lista rekomendowanych restauracji również została skorygowana. Spadły z listy trzy znane i "mocne" restauracje - Pod Różą, Szara Kazimierz i C.K. Dezerter. Pojawiły się na liście trzy nowe restauracje: restauracja Unicus, Resto Illuminati oraz Trufla. Restauracja Ancora prowadzona przez znanego widzom kuchni+ Adama Chrząstowskiego po raz kolejny otrzymała 2 komplety sztućców.

Lista rekomendowanych restauracji:

Warszawa - 22 rekomendacje

4 komplety sztućców - Amber Room, Pod Gigantami

3 komplety sztućców - AleGloria, Atelier Amaro (plus wyróżnienie Rising Star - kandydat do gwiazdki - pierwszy raz w przewodniku), Belvedere, Michel Moran – Bistro de Paris, Platter by Karol Okrasa, Polska „Różana”, San Lorenzo, Tamka 43 - (pierwszy raz w przewodniku)

2 komplety sztućców - Concept, Dom Polski, Flik, La Table - (zamknięta), La Rotisserie, Rozbrat 20 - (pierwszy raz w przewodniku), Rubikon, U Fukiera

1 komplet sztućców - Butchery & Wine (plus wyróżnienie Bib Gourmand - pierwszy raz w przewodniku), Boathouse, Qchnia Artystyczna, U Kucharzy

Kraków - 17 rekomendacji

3 komplety sztućców - Copernicus, Trzy Rybki, Wentzl

2 komplety sztućców - Ancora, Cyrano de Bergerac - (w 2011 - 3 kpl sztućców) Jarema, Pod Baranem, Resto Illuminati - (pierwszy raz w przewodniku), Szara, Unicus - (pierwszy raz w przewodniku)

1 komplet sztućców - Del Papa, Farina, Kawaleria, La Campana, Miód Malina, Trufla - (pierwszy raz w przewodniku), Wesele

powrót